Odbrana proleća

Šifra proizvoda: 30045
Odbrana proleća
Broj strana / Povez / Pismo:
73 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 cm
ISBN: 978-86-515-1516-6
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 550,00 din.Cena sa popustom: 440,00 din.

Zbirka pesama Sunčice Radulović Torbice Odbrana proleća predstavlja bogatu i tematski razuđenu pesničku zbirku čija se semantička disperzivnost očituje u nekoliko pravaca. Ona predstavlja i jedno gusto lirsko tkanje, čije su niti tematski raznolike i značenjski višeslojne – građene od elemenata folkloristike, predanja, srednjovekovne i savremene istorije, do plastičnih slika „urbane svakodnevice“. Zapravo, Odbrana proleća predstavlja lirski diskurs, u kome se spaja vremensko i vanvremensko, istorijsko i nadistorijsko, materijalno i duhovno, prošlo i buduće, a tačka tog ukrštaja jeste čovek sâm, njegovo „situiranje“ u odnosu na večnost, ali i u odnosu na sadašnjost, tačka koja je vrelo iz kojeg izvire i u koje uvire istorijska prošlost i nadistorijska svevremenost ili večnost.

Dr Marija Jeftimijević Mihajlović

Pesme Sunčice Radulović Torbice su ponekad male antropološke studije a ponekad molitve. I kada pevaju o ljubavi muškarca i žene, one to osećanje ne donose kao puku apstrakciju, kao strogo introspektivni čin, već kao deo ukupnog prostora čovečnosti, od praistorije do kulturnih činjenica naše civilizacije kao što su film, muzika, slikarstvo… Lično i kolektivno duhovno nasleđe se manifestuju u ovim pesmama onako kako se u kreativnom činu prepoznaju i jedno i drugo nesvesno. Pesnikinja govori iz srži iz samog arhetipa bilo da peva o hrastu zapisu koji u snu sadi otac ili o studeničkom raspeću iznad koga sviće boja vitlejemskog noćnog neba.

Pesme: Terakota, Ruka na kormilu, U ritu, Stedeničko vrelo, Jedan otvoreni prozor hotela Njujorker, Lažni ugriz, Suncokreti, Vinski ples, Slušajući Aznavurove Dve gitare, Crveni bicikl i naslovnu pesmu Odbrana proleća, pisac ovih redova izdvaja kao izvanredno uspele. Ova autorka se njima, kao i celom ovom zbirkom, suvereno preporučuje savremenoj čitalačkoj publici kao autentični pesnički glas.

Miroslav Aleksić

Sunčica Radulović Torbica

Sunčica Radulović Torbica je rođena 1965. godine u Odžacima.
Visoko obrazovanje stekla na Univerzitetu u Novom Sadu u kojem i danas živi i radi kao prosvetni radnik.
Objavljivala u književnim časopisima: Trag, Bdenje, Istok, Sveske, Rusko slovo, Svitak, Suština poetike, Jesenjin, kao i na mnogobrojnim elektronskim stranicama za kulturu i umetnost.
Pesme su prevođene na rusinski, ruski, grčki i bugarski jezik.
Učestvovala na više pesničkih skupova, književnih festivala i mitinga.

Pesme i priče su joj objavljivane u više zajedničkih zbornika: Garavi sokak, Kiprijanov kladenac, Zbornik Međunarodnog sabora duhovne poezije u Rakovici, Bešenovska prinošenja, Zbornik Titeltelskih susreta rusko-srpskog prijateljstva…

Dobitnica druge nagrade na Saboru duhovne poezije «Bešenovska
prinošenja» za pesmu »Gračanički tipik» 2018.godine i superfinalista na Međunarodnoj pesničkoj manifestaciji Smederevska pesnička jesen, za nagradu Zlatna struna 2018.

Autorka je zbirke pesama Nikolajevski nokturno koja je objavljena u martu 2018.godine.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Odbrana proleća”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.