Na tragu života

Šifra proizvoda: 30072
Na tragu života
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
84 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-1539-5
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 550,00 din.Cena sa popustom: 440,00 din.

Zapitanost nad sveukupnošću življenog, pokušaj razumevanja proživljenog, zbunjenost pred slikama života koje tako brzo promiču pred očima, prihvatanje ili ne prihvatanje onoga što čini okruženje, snalaženje ili nesnalaženje pred iskušenjima i izazovima, na izvestan način, uglavnom predstavlja samo izvesne elemente odnosa prema stvarnosti koja pokušava da se tumači ili opisuje.

Bez ikakve velike sumnje i stvarne nedoumice svako od nas ponaosob u pojedinim trenucima života, bar na čas, zastane zbunjen ili očaran svime onim što se naziva zagonetnost života, zapitan i prepadnut svim onim što bi se moglo okarakterisati kao prolaznost, krhost ili punoća življenja.

Upravo na tom večnom tragu sveukupne zapitanosti, pred tom sveprožimajućom zagonetnošću, kao i očaranošću potpunošću življenog i proživljenog nastaju pesme Božidara Tomovića. Iz onog iskonskog i jedino ispravnog uverenja da je stvarnost, svet, život, jedino tumačiv i prihvatljiv iz vizure poezije, da je pesma jedini ispravan iskaz i autetnični doživljaj, da čovek samo kroz poeziju i kroz pesmu može sebe da uzglobi u nekakvu očaranu i prerizičnu stvarnost.

Zato je, pre svega, Tomovićeva poezija, svaka pesma ponaosob, autentičan i jedinstven napor i želja da se suštinski spozna, bar pesničkim jezikom i doživljajem, da se po svaku cenu stigne na prag ili bar delimično otkrije ono što bi se moglo nazvati dušom sveta.

Upravo sa tom jednostavnom željom potrage, istraživanja i otkrivanja zagonetne duše sveta, nastala je i knjiga Na tragu života, sa dubokim i jedinstvenim uverenjem da je ta duša iskaziva i spoznatljiva jedino kroz pesnički doživljaj, da je do njene slutnje moguće stići samo pevanjem i promišljanjem.

Božidar Tomović

Budite prvi koji će napisati recenziju “Na tragu života”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.