LJUBIČASTO

Šifra proizvoda: 29280
LJUBIČASTO
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
188 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13 × 21 cm
ISBN: 978-86-515-0920-2
Godina izdavanja: 2015.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 660,00 din.Cena sa popustom: 528,00 din.

PLAZMA KOJA UZIMA OTISKE BOŽANSKIH STANJA

Pred nama je knjiga pesama Mića Savanovića, Ljubičasto.

To je knjiga sećanja i jezika.

Sećanja na sadašnjost, prošlost i budućnost. Sećanja do koga dopire jezik, da prošlosti ne da da prođe, da budućnosti ne da da ne dođe, u onakvoj lepoti kao u snu o njoj, zakopčanoj u onoj Miljkovićevoj maksimi „… da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj“.

Jzik, kao glavni junak ove knjige, ide kroz slojeve sećanja, ispituje i opipava najdonje kamenje u temeljima koji zasnivaju pesnikovo biće. A ti temelji su samo detinjstvo i svi oni prizori i slike koje će ošalovati svaki san i sećanje na dane koji nikada proći neće, i koje pesma u sebe upija kao plazma koja uzima otiske božanskih stanja, da bi otela od zaborava sećanje na arhetipske slike stvaranja sveta koje su pravljene od krhke građe mirisa i zvuka, daha i duha…

Sami početak knjige hvata baš tu građu, koja je čvršća od snova i jača od svake truležne propadljivosti. Samo u „Ranim jadima“ Danila Kiša, do sada u mom čitalačkom iskustvu i tragalašptvu, sam naišao na tako jake i moćne i metaforički sudbonosne slike postojanja i opstojanja nekog nukleusa iz koga će kasnije sve nastati. Ako se prisetimo Kišove priče „Eolska harfa“ i to prislanjanje radoznalog dečijeg uva na stub koga sa daljinama povezuju žice, i to slušanje muzike vetra koji svojom rukom oslobađa na toj eolskoj harfi muziku svemira, nećemo naći logičnijeg niti lepšeg sleda neke slike postanja, do Savanovićeve slike takve iste muzike iz detinjstva, koja umesto harfe, pravi dirke klavira od podnica po kojima, jednom davno, ali za sva vremena, hoda njegova baka Zorka, po zorama, sa mirisom onog hleba u čijim rupicama ima dovoljno mesta da se skloni ceo jedan svet koji Savanović sobom nosi kao spasonosnu i ishodišnu varijantu teških vremena koja nadolaze sa namerom da uništavajući spasu svet u svome, izgleda, neminovnom padu.

Nikakva priča ni kritika o toj slici, teško može da dosegne njenu lprozoru, lepotu i veličinu.

To hodanje bakino od prozora prema vratima i od vrata prema prozoru, taj poseban zvuk svake daske, ta briga o životu i postojanju, ta radost početka dana i života u kome ta jutra nikada više proći neće, okupljeni su motivski i značenjski oko stožernog i vrtložnog momenta koji i jesete pesma „Nastanak pesme“.

Ta slika po svojoj milozvučnoj tvari, i po svojoj metaforičkoj obuhvatnosti i sugestivnoj snazi, ne gubeći čednost samog doživljaja i važnosti trena u kome je poželela da bude pesma, postavlja i ostvaruje visok zahtev jezičkooblikovnog postupka, koji Savanović postiže i prati.

Kao što metaforički iz dečije perspektive soba iz detinjstva sa tom slikom postaje jedna vrsta lokomotive koja će vozić dana povući u život i njegovo oblačenje u te slike, tako će i ova početna slika postati lokomotiva koja će povući poetiku cele knjige.

Nekada će se te upevane slike svoditi na one mudrosne gustine na gotovo jedan do dva stiha, gde ćemo moći da očekujemo i pronalazimo eliptične deskripcije svedene gotovo na kratkoće, ali i sveobuhvatnosti haikua.Tu je motivska raznovrsnost i razuđenost pesničkoga dara i uspešnosti jezičkog savlađivanja, počevo od slika koje su iz zavičaja i detinjstva prelazile u kosmičke dimenzije sveta, do motivski predivnog prisećanja na Sremske Karlovce, na slike koje zahvaljujući Savanovićevoj pesmi nikada neće umeti niti moći da pređu pregove zaborava. Tu su i motivi koji samoispituju ulogu same pesme i same reči, samog pesničkog poslanja, i njegovog ostvarenja.

Ne mogu a da ne izdvojim pesmu koja se zove „Čudan Most“ i koja po svojoj lepoti i fascinaciji koju sobom nosi i oslobađa u samom jezičkom čudu, zaslužuje da po drugi put bude štampana u ovoj knjizi:

 

ČUDAN MOST

Peva zora zubata evo nama

japije

Evo nama japije da pravimo

kapije

 

Nesta cveta mirisna blede reči

medene

Žurba gradi ograde i bedeme

ledene

 

Pesmu peva mrakača miris mòra

duboka

Porez kupi nevreme mera mu je

od oka

 

Svet se igra životom sve prepušta

lutriji

Što na mostu dobije izgubi na

ćupriji

 

Ova pesma i njoj slične u ovoj knjizi zaslužuje pažnju naših antologičara, po nekoj dubini poja koji seže u najdublje korene i n jezičko pamćenje i poniranje u samo biće jezika i postojanja.

Takva pesma ne samo da opravda knjigu, nego i pesnika i njegovo vreme.

                                                                                                Blagoje Baković

Mićo M. Savanović

Budite prvi koji će napisati recenziju “LJUBIČASTO”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.