Hostel Beatrice

Šifra proizvoda: 29851
Hostel Beatrice
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
59 / Tvrd / Latinica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-134-45
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 550,00 din.Cena sa popustom: 440,00 din.

Stvarajući razbijenim, slobodnim stihom, Miloš Švonja nam predstavlja sopstveni pesnički izraz kroz zbirku od dvadeset i sedam pesama.

Kao dominantni motivi autorove poezije,  javljaju se vino, smrt i erotizam. U biblijskom predanju, vino je znamen radosti i simbol svih darova koje Bog daje ljudima; kod Starih Grka ovaj napitak je zamena za Dionisovu krv i tečnost besmrtnosti,  dok je u indijskom predanju ono simbol spoznaje. Primetićemo da je Miloš, kada su poetika i simbolika vina u pitanju najbliži ovom poslednjem tumačenju, ali istupa i korak dalje, te se povremeno potpuno udaljava od koncepta i jednostavno nazdravlja samom sebi, te vinom i zdravicom uranja u suštinska pitanja života i pojava.

Lirski subjekt se ne plaši smrti, već u iščekivanju te prelepe žene pronalazi inspiraciju za stvaranje stihova, jer je i čekanje oblik poezije ogrnut melanholijom, kao što i nemogućnost dodira stvara potrese u Miloševom izrazu.

Korišćenje opscenih reči, uvođenje čovekovih osnovnih radnji bez aluzija i simbola, karakteristično je za poeziju Miloša Šavonje.

Iako se kroz čitavu zbirku provlači mračni ambijent ne možemo pesmama pripisati pesimizam. One su potvrda realnosti, neustrašivosti jedinke koja ih peva, ali takođe nam mogu biti i otvorena vrata u unutrašnji svet autora.

Dijana Tošić

 

Miloš Švonja

Budite prvi koji će napisati recenziju “Hostel Beatrice”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.