Duša pamti

Šifra proizvoda: 30170
Duša pamti
Broj strana / Povez / Pismo:
59 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1642-2
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 550,00 din.Cena sa popustom: 385,00 din.

Knjiga o ljubavi kao blistava školjka koja krije biser formiran od molekula suštine onoga što ljubav jeste – naklonost duša, treptaj duše. I kao u Unagaretija, stihovi su tkani od najneophodnije reči „koje usamnjene, odvojene jedna od druge, počivaju na belini hartije, kao na moru tišine koje se svuda oko njih prostire“. I ta tišina, lista i opijajuća, izvire iz ove knjige kao osunčan vodoskok od kapi tuge i sreće.

Pero Zubac

„Mudrost treba živeti.“ Samo da je ovaj stih napisala, Gorana Erak, bilo bi dovoljno za dobru knjigu. Gorana nas uvodi u elektricitet svoje lirske metafizike i pesme joj poprimaju narativni ton, iz njih izvire mnoštvo aliteracija, sintaksi i semantičkih objašnjenja. Postojanje Gorane Erak je iskustvo koje nam ostavlja u nasleđu kao mudru pouku u stihu: Kada prođe prva zanesenost, ostaju loše navike. Gorana, kao Branko Miljković, traga za rečju koju jedino ljubav može roditi. Otuda je supstanca svake ove pesme ponaosob i u celosti, pokušaj da se dođe do potpune ljubavi i smisla postojanja. Ovom svojom drugom knjigom Gorana se još dublje vinula u sazvežđe, darivajući nam mogućnost da plovimo i pronađemo bar delić sebe na ovoj plovidbi.

Tode Nikoletić

Ova knjiga je u stvari jedna poema, jedna niska fragmenata, istorija duševnih stanja, spoznaja, vera i obmana. U njoj se ne razaznaju granice između života i poezije. Ostalo je mnogo ljubavi na papiru/ jer nisu mogle biti nešto više. Zato je ona i dijalog sa pesnikom, nastavak nekog možda davno prekinutog razgovora. Ali, ova poema je i jedan mali lirski obrazovni roman koji nenametljivo govori o procesu duhovnog sazrevanja pesničkog subjekta.

Miroslav Aleksić

 

Gorana Erak Stevanović

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


  1. :

    Samo duša satkana od najtananijih niti može da iznedri ovakve stihove, stihove koji izvlače svu kompleksnost medjuljudskih odnosa na čistinu, ogoljavajući ih do one jednostavnosti koju ti odnosi treba da imaju kako bismo dostigli lepotu i lakoću življenja kojoj težimo.

  2. (proveren vlasnik):

    Ljubav, tako lepa i jednostavna i u isti mah komplikovana. Autor je, pored ljubavi, stihove sačinio od nežnosti, radosti, strepnje, iščekivanja, ali i mudrosti. Zapravo od svega onog što čini život. Podseća nas i na to da „ljubav treba živeti u svakom novom danu“.