Душа памти

Шифра производа: 30170
Душа памти
Број страна / Повез / Писмо:
59 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1642-2
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 550.00 RSDЦена са попустом: 440.00 RSD

Књига о љубави као блистава шкољка која крије бисер формиран од молекула суштине онога што љубав јесте – наклоност душа, трептај душе. И као у Унагаретија, стихови су ткани од најнеопходније речи „које усамњене, одвојене једна од друге, почивају на белини хартије, као на мору тишине које се свуда око њих простире“. И та тишина, листа и опијајућа, извире из ове књиге као осунчан водоскок од капи туге и среће.

Перо Зубац

„Мудрост треба живети.“ Само да је овај стих написала, Горана Ерак, било би довољно за добру књигу. Горана нас уводи у електрицитет своје лирске метафизике и песме јој попримају наративни тон, из њих извире мноштво алитерација, синтакси и семантичких објашњења. Постојање Горане Ерак је искуство које нам оставља у наслеђу као мудру поуку у стиху: Када прође прва занесеност, остају лоше навике. Горана, као Бранко Миљковић, трага за речју коју једино љубав може родити. Отуда је супстанца сваке ове песме понаособ и у целости, покушај да се дође до потпуне љубави и смисла постојања. Овом својом другом књигом Горана се још дубље винула у сазвежђе, даривајући нам могућност да пловимо и пронађемо бар делић себе на овој пловидби.

Тоде Николетић

Ова књига је у ствари једна поема, једна ниска фрагмената, историја душевних стања, спознаја, вера и обмана. У њој се не разазнају границе између живота и поезије. Остало је много љубави на папиру/ јер нису могле бити нешто више. Зато је она и дијалог са песником, наставак неког можда давно прекинутог разговора. Али, ова поема је и један мали лирски образовни роман који ненаметљиво говори о процесу духовног сазревања песничког субјекта.

Мирослав Алексић

 

Горана Ерак Стевановић

Додај рецензију

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


  1. :

    Samo duša satkana od najtananijih niti može da iznedri ovakve stihove, stihove koji izvlače svu kompleksnost medjuljudskih odnosa na čistinu, ogoljavajući ih do one jednostavnosti koju ti odnosi treba da imaju kako bismo dostigli lepotu i lakoću življenja kojoj težimo.

  2. (проверен власник):

    Ljubav, tako lepa i jednostavna i u isti mah komplikovana. Autor je, pored ljubavi, stihove sačinio od nežnosti, radosti, strepnje, iščekivanja, ali i mudrosti. Zapravo od svega onog što čini život. Podseća nas i na to da “ljubav treba živeti u svakom novom danu”.