Atlantida – poeme

Šifra proizvoda: 30198
Atlantida – poeme
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
222 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 cm
ISBN: 978-86-515-1672-9
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 990,00 din.Cena sa popustom: 792,00 din.

U poemama: Atlantida, Sapienti sat, Bosnia i Quo Vadis autor Vlado Markanović neobičnim stilom razmišlja o modernom čoveku i društvu, kritički i hrabro ulazeći u društveno-političku problematiku globalnog sveta. Upravo ta problematika, koja je predmet autorove pažnje, dala mi je za pravo da, iako nisam književni kritičar, kažem nekoliko reči o ovom delu. Polazim od toga, i ovoga puta, da knjiga nije samo hronika, nego i polemika. Ne samo da nas upozorava, knjiga nas (više od toga) podstiče na razmišljanje, što je čini posebno vrednom.

Prof. dr Radovan Pejanović

Deseterac Markanovićevih poema, sem retkih iskliznuća skoro savršen, jeste deseterac Ćopićevih najlepših pesama (Mala moja iz Bosanske Krupe, Na obali Une, Rastanak), odabran radi jednostavnosti muzikalnog peva, a samo u delovima, posebno u poemi Bosnia, moglo bi se reći da se suočavamo sa prelepim vapajnim desetercom, onim koji je Nikola Tesla najčešće kazivao prijateljima, a znao je „na hiljade vapajnih deseteraca napamet“.

Markanovićeve poeme: uzorit su primer kako se danas i u desetercu može istkati vrlo moderno pesničko povesmo, kako se može o ovovremenu govoriti tako jasno i ne skrivajući sopstveni stav o temi o kojoj se peva, kako se može u deseteračkoj gami dati pesnički programski spev o vreloj današnjici, aktuelnoj istoriji pa i o budućnosti.

Pero Zubac

Vlado Markanović

Bez obzira na skromno detinjstvo i mnoge nedaće, život Vlade Markanovića liči na maštovitu igru: „Uzmi jednu ideju. Učini tu ideju svojim životom, razmišljaj o njoj, živi po njoj! Pusti mozgu, mišićima, nervima, svakom delu svoga tela, da se ispuni tom idejom i ostavi svaku drugu ideju na miru. Ovo je put ka uspehu”, kaže Svami Vivekananda, veliki indijski mislilac i prijatelj našeg Nikole Tesle.

Takav je stvaralački put Vlade Markanovića, koji projektom „Put ka vrhu” ovaploćuje ovu Svamijevu mudru izreku.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Atlantida – poeme”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.