Uspon Srbije

Šifra proizvoda: 30119
Uspon Srbije
Broj strana / Povez / Pismo:
164 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 cm
ISBN: 978-86-515-1602-6
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 990,00 din.Cena sa popustom: 792,00 din.

Strukturu knjige Uspon Srbije, pored uvodnog teksta, čini 25 eseja objavljenih u dnevnoj štampi, uglavnom u listu Politika. Tematski raznorodni i sadržajno bogati, sabrani na jednom mestu, ti tekstovi predstavljaju mozaičnu, ali misaono zaokruženu i koherentnu celinu koja svedoči o „jučerašnjoj stvarnosti” Srbije i srpskog naroda.

Kojčićevi tekstovi predstavljaju svojevrsnu hroniku naše nedavne prošlosti. Kao takvi oni svedoče da vreme koje smo proživeli i koje živimo nije kalendarsko, već istorijsko. U tim godinama, po mišljenju autora, Srbija se „izvukla” iz „gliba bezvoljnosti” i „beznadežnosti”, povratila izgubljeno samopouzdanje, mnogo učinila na podizanju svog ugleda i dostojanstva naroda. Autor smatra da u budućnosti političke i društvene elite moraju uložiti iskreni napor u traženju mere između sučeljenih društvenih, nacionalnih i političkih interesa. To podrazumeva i odgovorno traganje za rešenjem, tzv. „zlatnim presekom” srpske politike, koje bi pomirilo krajnosti prisutne u sferi ideologije i političke prakse i doprinelo oblikovanju požljenog modela razvoja u kome bi bile uvažavane postojeće društvene posebnosti, etnički identiteti, regionalne osobenosti, rodne i generacijske razlike, profesionalne podvojenosti.

Ljubodrag Dimić

U srpskom društvu postoje intelektualci koji se kriju od javnosti i beže u struku. Oni ćute o javnim stvarima. Dragoljub Kojčić pripada kategoriji angažovanih srpskih intelektualaca. On smelo i bez meandriranja preko trideset godina govori i piše o javnom dobru države Srbije. I to, pre svega, o političkom dobru.

Kojčić vrlo dobro zna da je političko biće srpskog naroda satkano od protivrečnosti. U njemu se bore nacionalno i uvezeno, autentično i oponašano, stabilnost i nestabilnost, mir i rat, načelno i pragmatično, ideologija i znanje, demokratija i nedemokratija, identitetsko i iskorenjenost, slobodno i neslobodno. Od ovih nasleđenih antinomija u vremenu o kome piše on izdvaja srpsku tranziciju i konstituciju. Od toga kako je utemeljena konstitucija zavisi društveno nazadovanje ili razvijanje. Uspon sadašnje Srbije je, po Kojčiću, utemeljen u novoj konstituciji.

Zoran Avramović

Dragoljub Kojčić

Rođen je 27. marta 1954. godine u Beogradu.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu.

Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača demokratske opozicije u Srbiji 1990. godine i pisac prvih programskih tekstova patriotske i demokratske orijentacije. Iste godine pokrenuo je List za politiku, kulturu i ekonomiju „Država“. Tokom 1996. i 1997. godine bio je njegov glavni i odgovorni urednik.

Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih naučnih i političkih skupova posvećenih odnosu demokratije i identiteta zajednice.

Sarađivao je sa SANU i Maticom srpkom u oblasti enciklopedistike, izdavaštva i kulture.

Objavio je knjige: Strela vremena i horizont slobode (2009. i 2016), Damjan Đakov  – Streeet and Colours of Time (2015).

Od 2013. do 2019. godine direktor je i glavni urednik Zavoda za udžbenike.

Dobitnik je nagrade Dragiša Kašiković i priznanja Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Zlatni beočug za doprinos u kulturi.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Uspon Srbije”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.