Успон Србије

Шифра производа: 30119
Успон Србије
Број страна / Повез / Писмо:
164 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1602-6
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,100.00 RSDЦена са попустом: 880.00 RSD

Структуру књиге Успон Србије, поред уводног текста, чини 25 есеја објављених у дневној штампи, углавном у листу Политика. Тематски разнородни и садржајно богати, сабрани на једном месту, ти текстови представљају мозаичну, али мисаоно заокружену и кохерентну целину која сведочи о „јучерашњој стварности” Србије и српског народа.

Којчићеви текстови представљају својеврсну хронику наше недавне прошлости. Као такви они сведоче да време које смо проживели и које живимо није календарско, већ историјско. У тим годинама, по мишљењу аутора, Србија се „извукла” из „глиба безвољности” и „безнадежности”, повратила изгубљено самопоуздање, много учинила на подизању свог угледа и достојанства народа. Аутор сматра да у будућности политичке и друштвене елите морају уложити искрени напор у тражењу мере између сучељених друштвених, националних и политичких интереса. То подразумева и одговорно трагање за решењем, тзв. „златним пресеком” српске политике, које би помирило крајности присутне у сфери идеологије и политичке праксе и допринело обликовању пожљеног модела развоја у коме би биле уважаване постојеће друштвене посебности, етнички идентитети, регионалне особености, родне и генерацијске разлике, професионалне подвојености.

Љубодраг Димић

У српском друштву постоје интелектуалци који се крију од јавности и беже у струку. Они ћуте о јавним стварима. Драгољуб Којчић припада категорији ангажованих српских интелектуалаца. Он смело и без меандрирања преко тридесет година говори и пише о јавном добру државе Србије. И то, пре свега, о политичком добру.

Којчић врло добро зна да је политичко биће српског народа саткано од противречности. У њему се боре национално и увезено, аутентично и опонашано, стабилност и нестабилност, мир и рат, начелно и прагматично, идеологија и знање, демократија и недемократија, идентитетско и искорењеност, слободно и неслободно. Од ових наслеђених антиномија у времену о коме пише он издваја српску транзицију и конституцију. Од тога како је утемељена конституција зависи друштвено назадовање или развијање. Успон садашње Србије је, по Којчићу, утемељен у новој конституцији.

Зоран Аврамовић

Драгољуб Којчић

Рођен је 27. марта 1954. године у Београду.

Основну школу и гимназију завршио је у Београду.

Дипломирао је филозофију на Филозофском факултету у Београду.

Један је од оснивача демократске опозиције у Србији 1990. године и писац првих програмских текстова патриотске и демократске оријентације. Исте године покренуо је Лист за политику, културу и економију „Држава“. Током 1996. и 1997. године био је његов главни и одговорни уредник.

Учесник је бројних домаћих и међународних научних и политичких скупова посвећених односу демократије и идентитета заједнице.

Сарађивао је са САНУ и Матицом српком у области енциклопедистике, издаваштва и културе.

Објавио је књиге: Стрела времена и хоризонт слободе (2009. и 2016), Дамјан Ђаков  – Streeet and Colours of Time (2015).

Од 2013. до 2019. године директор је и главни уредник Завода за уџбенике.

Добитник је награде Драгиша Кашиковић и признања Златна значка Културно-просветне заједнице Србије и Златни беочуг за допринос у култури.

Будите први који ће написати рецензију “Успон Србије”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.