Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka

Šifra proizvoda: 30155
Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka
Broj strana / Povez / Pismo:
127 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 24 cm
ISBN: 978-86-515-1452-7
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 800,00 din.Cena sa popustom: 560,00 din.

Nema na zalihama

Monografija „Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka” Zorice Šošić Maksimović je vredna knjiga koju bi trebalo da imaju svi oni ljudi čiji su koreni usko vezani za ovo podneblje, ali i svi zaljubljenici u narodne običaje, tradiciju i folkloristiku. Ovo vredno delo na topao i neposredan način prikazuje jedno vreme kada se drugačije živelo, veselilo, radovalo i udavalo, a mi čitajući ga, poželimo da i sami učestvujemo u opisanim događajima. Autorka još na početku ističe da je ovu knjigu pisala na osnovu vlastitih sećanja i opisala je ono što je i sama doživela, pa je vrednost ovog dela još veća jer se čitajući ovu knjigu Zoričini savremenici mogu prepoznati. „Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka” je sadržajno bogata knjiga i opisuje običaje pre, za vreme i posle svadbe, kao što su: blaga rakija, davanje čadar, menjanje dar, činjenje žito, vikanje svekrve i devojke po selu za svadbu, zamesuvanje, zaigruvanje sas sito, plakanje neveste, prevoz snaške u strem, igranje šareno oro, darovanje više oganj, nošenje kanavca i previč. Međutim, knjiga nije prepoznatljiva samo po mnoštvu detalja opisanih običaja, već se odlikuje i raznovrsnoću likova i karaktera u delu. Pred našim očima promiču slike mlade i mladoženje, koji su u nekim trenucima stidljivi, a u drugim opet raspevani, potom vesela svekrva, ozbiljni mladini roditelji i svekar, važni zakonici, odgovorni mendžija i mendžika, gostinke, tetke, strinke i celo selo.

Važno je istaći poruku koju nosi ovo delo, a to je da je svako od nas dužan da uloži napor da otrgne od zaborava dela naše narodne baštine. Zorica je ovom knjigom svog dug odužila.

Cica Bacić

Zorica Šošić Maksimović

Zorica Šošić Maksimović je rođena 1965. godine u Pasjanu kod Gnjilana. Osnovnu školu je završila u svom rodnom selu. Srednju školu završila je u Gnjilanu. Studirala je prava u Nišu.

Pisanjem se bavila još u osnovnoj i srednjoj školi, gde su njeni radovi bili nagrađivani na opštinskim takmičenjima. Dobitnica je Zahvalnice, Blagodarnice i Pohvale. Zastupljena je u časopisu Udruženja SRB koji neguje poeziju.

Objavljena dela:

Ugašena ognjišta  (zbirka priča, 2016); Toda (roman, 2017); Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka (monografija, 2019).

Budite prvi koji će napisati recenziju “Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.