Somborski Janjatovići – Istorija porodice kroz fotografije

Šifra proizvoda: 30193
Somborski Janjatovići – Istorija porodice kroz fotografije
Broj strana / Povez / Pismo:
719 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 31 cm
ISBN: 978-86-515-1655-2
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 8.000,00 din.Cena sa popustom: 6.400,00 din.

Istorija porodica ranije je bila tema kojom su se bavili istoričari i, ponekad, neki drugi naučnici. Poslednjih nekoliko decenija objavljeno je mnogo knjiga o istorijama srpskih porodica, rodova, bratstava i plemena čiji autori po profesiji nisu istoričari. U okviru porodica obično su stariji ljudi svojoj deci i unučadima ponešto kazivali o precima i njihovom životu. Slušajući u porodici te priče javilo se i kod mene interesovanje o poreklu naše familije, pa sam se negde od 1983. godine počeo raspitivati kod starijih rođaka odakle su se naši preci doselili u Sombor. Međutim, niko ništa nije znao da mi kaže o tome odakle potičemo. Govorili su mi da smo od davnina na Bukovcu, da su tu, gde i sada imamo nešto zemlje, postojali salaši Janjatovića. Tada sam odlučio da počnem sa istraživanjem porekla somborskih Janjatovića i napišem istoriju svoje porodice i, evo, sada jedan deo te istorije dajem na uvid javnosti.

Autor

Đorđe J. Janjatović

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


  1. :

    Jeste ovo „Istorija porodice kroz fotografije“ no sadržajem ova knjiga je istorija skoro cela tri veka omeđena „defterima“ – osmanlijskom zaostvštinom 17.veka i današnjim uspešnim „privatlukom“ porodičnog d.o.o oslikava život u zemunicama i bogataškim i državnim zdanjima „slobodnog kraljevskog grada“, nastanak i raspad porodičnih zadruga, zanatsvo, zemljoradnju, voćaratvo, pčelarstvo i stočarstvo, sve sa neizbežnim građevinarstvom i vojnikiovanjem i robijanjem u velikim ratovima i bitkama te mirnodobsko bitisanje. Sve to prepleteno sa rodbinskim vezama i kumovanjem „od kolevke pa do groba“, potkrepljeno citatima, arhivskim dokumentima, topografskim kartama i sasvim neočekivano DNK analizom „zagrebano do dna“ tamnog vilajeta. Tih 720 stranica mase skoro 4 kilograma samo su „vrh ledenog brega“ od napabirčenog tokom 30 godina „špartanja“ po prostranstvima državnih i privatnih arhiva te spašenog od odlaska u legendu i zaborav.

  2. :

    sadrzi podatke i opise sa precizno navedenim izvorima a opremljena je registrima i spiskovima sto je cini podobnom za brzo sagledavanje cinjenicnog stanja o promenama u porodici drustvenoj zajednici.