Књига о Београду

Шифра производа: 30051
Књига о Београду
Број страна / Повез / Писмо:
306 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 23 × 31 cm
ИСБН: 978-86-515-1534-0
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,900.00 RSDЦена са попустом: 1,520.00 RSD

Књига о Београду Горана Весића

Први српски запис о славном Београду исписао је 1432. године Констанин Филозоф у славу деспота Стефана Лазаревића, витеза европског Реда Змаја, обновитељ запустелог и разореног Београда за нову престоницу којом се Србија сасвим примакла Европи.

После Константина Филозофа нових сачуваних записа о Београду било је у 16. и 17. веку, ређе, а нарочито у 18, 19. и 20. веку.

Књига о Београду ће од почетка свог књижног живота имати посебну пажњу укупне интелектуалне јавности. По садржају, по обиму, по сликама сликара Небојше Ђурановића, а нарочито по аутору Горану Весићу, који никоме много шта не може да прећути, па ни себи.

Пошто је већина записа ове књиге у сажетијем виду објављивана сваког петка у Политици, на њеним „Београдским странама”, онда ће се често, по новинској номенклатури, називати књигом Весићевих колумни о Београду.

У садашњем књижевном облику ове записе је најтачније означавати, по ауторовим намерама и сложеном поступку, књижевно-историјским есејима о Београду.

Ови есеји углавном садрже бирани преглед историје Београда, неодвојив од српске историје и преглед историје српске културе, писане најчешће са данашње тачке гледишта у ауторовој визури, са историјским копчама и савременим коментарима, весићевским, наравно.

Дакле, есеји јесу историја, али су дати недовојиви од данашњих прилика и појава. Тако су чак и полемичка жива историја.

Они су есеји о граду у коме живимо, али о онима који су пре нас живели, па нам се животи прожимају. Као да се срећемо, препознајемо и поздрављамо.

И са тим осећајима теба прочитавати и пролиставати ову књигу којој је Горан Весић, као писац, и историчар и хроничар свога доба.

Као историчар сасвим је веран и познатим и мање познатим изворима. Као хроничар, ништа му не промиче и заснива се на својим чињеницама. Међутим, он је склон полемици. То му је у карактеру. Зато ће, у нашем острашћеном времену, ова књига изазвати и разна спорења, па и чињеница и историје.

Ова Весићева књига спада у ред сродних књига о Београду које су исписали Бранислав Нушић, Коста Христић, Милан Стојимировић Јовановић, Слободан Јовановић, Александар Дероко, Станислав Краков, Предраг Милојевић, Коста Димитријевић, Богдан Тирнанић и други.

Милан Витезовић

Горан Весић

Горан Весић рођен је 1969. године. Основну школу и Гимназију завршио је у Краљеву, а дипломирао на Правном факултету у Београду. Био је стажиста Европске фондације „Роберт Шуман” у Европској комисији и Европском парламенту 1999. године.

Од фебруара до септембра 1997. био је члан Извршног одбора Скупштине града Београда, одборник Скупштине града Београда 1996–2000, посланик Народне скупштине Републике Србије 2000–2003, председник Административног одбора Народне скупштине Републике Србије 2001–2002, саветник савезног министра унутрашњих послова СР Југославије и заменик председника Одбора за одбрану и безбедност Народне скупштине Републике Србије 2001–2003, а саветник министра одбране Државне заједнице Србија и Црна Гора 2003–2004. године. Члан комисије за поделу војне имовине између Србије и Црне Горе после престанка постојања СР Југославије и настанка Државне заједнице Србија и Црна Гора у периоду 2003. до 2004. године.

Секретар Привременог органа Београда који је именовала Влада Републике Србије у периоду од новембра 2013. до априла 2014. године.

Члан Управног одбора Привредне коморе Београда изабран 2013. године.

Одборник Скупштине града Београда изабран на изборима одржаним 16. марта 2014. године.

Од 2014. године до јуна 2018. године био је градски менаџер града Београда.

Био је шеф кабинета др Зорана Ђинђића 1994–1997. године. Учествовао као саветник у свим изборним кампањама председника у Црној Гори, Републици Српској, Словенији, Бугарској и Македонији.

Новинар листа Демократија (1990–1994), заменик главног и одговорног уредника Студента (1992–1993); уредник српског издања књиге америчког председника Барака Обаме Смелост наде, 2008. године.

Добитник је признања за велики допринос у раду са младима за 2017. годину одлуком студената Београдског универзитета у организацији Spirit of youth, Повеље за изузетан допринос јачању веза између Израела и Србије 2017. и Светосавске награде Републике Србије 2018. године.

У јуну 2018. године одлуком Скупштине града Београда изабран је за заменика градоначелника.

Године 2021. одликован је Медаљом сећања поводом обележавања 75 година победе у Другом светском рату од стране председника Руске федерације Владимира Путина.

Почасни је члан Удружења књижевника Србије као и председник Организационог одбора Београдског џез фестивала од 2014. године.

Члан Главног одбора и Председништва Српске напредне странке.

Будите први који ће написати рецензију “Књига о Београду”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.