NOVI SAD – ARHIVSKI ZAPISI

Šifra proizvoda: 27859
NOVI SAD – ARHIVSKI ZAPISI
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
217 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-0689-8
Godina izdavanja: 2012.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 750,00 din.Cena sa popustom: 600,00 din.

Novi Sad arhivski zapisi

 

U V O D
U ovom radu obrađeni su uglavnom zapisi u arhivskoj građi i analitičkom inventaru o sledećim temama : „Neki vlasnici novosadskih kuća“, „Partizanske baze u Novom Sadu“, “ Novosadske šume“, „Novosadske kafane“, „Žito u Novom Sadu“,“Novosadska plovila na Dunavu i „Grčka škola“. Na osnovu starih Zemljišnih knjiga urađen je tekst „Neki vlasnici novosadskih kuća“. U ovoj dokumentaciji mogu se pratiti, ko su bili vlasnici kuća u starim varoškim ulicama. Obrađene su sledeće stare varoške ulice: Dunavska ulica, Zlatne grede, Grčkoškolska, Pašićeva, Miletićeva, Njegoševa, Zmaj Jovina, Ilije Ognjanovića, Kralja Aleksandra, Svetozara Markovića, Narodnih heroja, Đure Jakšića, Jovana Subotića, Nikolajevska i Mite Ružića ulica. U ovom tekstu su data neka imena prevedena na mađarski jezik, pa se zbog toga na kraju daje, neka vrsta prevoda imena sa stpskog na mađarski i obratno. Na osnovu dokumentacije SUBNOR-a Novog Sada, obrađene su „Partizanske baze“. U ovom tekstu imamo imena bazađija i lokacije baza. Širenje grada Novog Sada se može pratiti i sagledati u tekstu o „Novosadskim šumama“. U varoši postoji i Šumska ulica. Novosadske kafane su interesantne i zbog toga što su se po imenima kafana nazivale i novosadske ulice. O „Novosadskom žitu“ obrađeni su podatci iz analitičkog inventara, kao i o „Novosadskim plovilima na Dunavu“ i „Grčkoj školi“. Svi ovi tekstovi imaju nekog značaja za novosadsku varoš. Jer u varoši imamo Grčkoškolsku ulicu, Lađarsku ulicu , Žitni trg, Šumsku ulicu i Ulicu partizanskih baza. Cilj ovog rada je da se upotpune dosadašnji tekstovi sa dokumentima iz arhivske građe, odnosno analitičkih inventara Istirijskog arhiva u Novom Sadu.
Z A K LJ U Č A K
Radi potpunijih podataka u vezi razvoja grada Novog Sada obrađene su na osnovu arhivske građe novosadske šume i novosadske kafane. Novosadske šume nam govore o terenu na kome su sada izgrađene zgrade i ulice. Radi se o Gornjoj a naročito o Donjoj novosadskoj šumi. Nazivi ulica su davani i po nazivima kafana. Kao što su naprimer : Bela lađa, Crni petao, Crveno srce i drugi. U tekstu o nekim vlasnicima kuća u navedenim ulicama govori se o ljudima koji su tu živeli. Tekst je sačinjen na osnovu arhive Zemljišnih knjiga ili Gruntovnice u Novom Sadu.
U tekstu o Partizanskim bazama govori se uglavnom o krajevima grada gde je bilo otpora okupatoru i gde su bile baze i bazadžije.Ovaj tekst je sačinjen na osnovu dokumentacije SUBNOR-a Novog Sada.
Na osnovu analitičkih inventara obrađena su novosadska plovila na Dunavu, podatci koji se odnose na žito i Grčku školu. Sve ovo dovodi nas u vezu sa varoškim ulicama. Tako da u varoši i danas postoje Lađarska ulica, Žitni trg , Grčkoškolska ulica, Šumska ulica i Partizanskih baza ulica.

Vojislav Puškar

Budite prvi koji će napisati recenziju “NOVI SAD – ARHIVSKI ZAPISI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.