Veliki rat izbliza – komplet od 2 knjige

Šifra proizvoda: AK018
Veliki rat izbliza – komplet od 2 knjige
Povez / Pismo:
Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 12 × 21 cm
Godina izdavanja: 2015.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS

Cena: 2.650,00 din.Cena sa popustom: 1.325,00 din.

Crna knjiga patnje Srba Bosne i Hercegovine, Vladimir Ćorović (216 str.)

Ovo Ćorićevo delo, objavljeno 1920, pomoću dokumenata, činjenica i fotografija svedoči o ogromnim patnjama srpskog naroda u Prvom svetskom ratu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Lako je uočljiva surovost austrougarske okupacione vlasti, podržane od vrhova katoličke crkve. Vidi se jasna genocidna politika, čije su posledice nasilna smrt više desetina hiljada Srba na tlu Bosne i Hercegovine. Sudilo se na smrt olako, zakonskih osnova nije bilo. To su većinom činile, uz redovnu vojsku, posebne čete, što ih je osnovao i plaćao general Poćorek.

Srpska pisma iz svetskog rata 1914–1918, Vladislav Pandurović (299 str.)

Dr Vladislav Pandurović došao je 1915. godine u Beč, u cenzuru za prepisku ratnih zarobljenika. Isprva je bio običan cenzor u srpskoj jezičkoj grupi i pročitao je 25.000 – 30.000 pisama. Ubrzo je shvatio da u ovim pismima leži narodno blago, te da bi ih trebalo na neki način sačuvati. Krišom je sva pisma prepisivao i čuvao, te prvi put publikovao 1923. godine. Ovde izneta pisma uglavnom su ona koja su zbog svoje sadržine pod cenzurom zaustavljena. Takvih je u srpskoj grupi bilo vanredno mnogo.

Najveća vrednost ovih pisama leži upravo u tome što njihovi autori nisu mogli ni pomisliti da će ona biti čitana od strane austrijskih cenzora. Ona najbolje i otkrivaju duh srpskog naroda.

…Sve sam mogao da mislim, da ću doživeti, ali da budem zarobljen, i to u ovako dugom ratu, to nikada mi nije padalo na um, mogu samo toliko da kažem, da veoma, veoma zavidim onima koji su poginuli, te su bar završili sa mukama ovoga sveta. Živimo u drvenim barakama, opkoljeni smo visokim plotom, čuvaju nas stražari. Blago mrtvima…

 

 

Poručite obe knjige u kompletu po 50% nižoj ceni
Puna cena kompleta: 2.650,-
Cena s popustom: 1.325,-

 

Vladimir Ćorović

Vladimir Ćorović je rođen 15. oktobra 1885. u Mostaru. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. U Beču je studirao istoriju, filologiju i arheologiju. Specijalističke studije je pohađao u Minhenu, Beču i Bolonji. Nakon stvaranja Kraljevine SHS nastanio se u Beogradu gdje je radio kao vanredni, a potom i redovni profesor na Filozofskom fakultetu. Kraće vrijeme je radio kao rektor Univerziteta u Beogradu. U domaćim i stranim časopisima i publikacijama objavio je više stotina naučnih radova iz oblasti istorije, arheologije i filologije. Poginuo je 12. aprila 1941. u avionskoj nesreći iznad Grčke.


Vladislav Pandurović

Budite prvi koji će napisati recenziju “Veliki rat izbliza – komplet od 2 knjige”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.