Велики рат изблиза – комплет од 2 књиге

Шифра производа: АК018
Велики рат изблиза – комплет од 2 књиге
Повез / Писмо:
Тврд / Ћирилица
Димензије: 12 × 21 cm
Година издавања: 2015.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 2.650,00 дин.Цена са попустом: 1.325,00 дин.

Црна књига патње Срба Босне и Херцеговине, Владимир Ћоровић (216 стр.)

Ово Ћорићево дело, објављено 1920, помоћу докумената, чињеница и фотографија сведочи о огромним патњама српског народа у Првом светском рату на територији Босне и Херцеговине. Лако је уочљива суровост аустроугарске окупационе власти, подржане од врхова католичке цркве. Види се јасна геноцидна политика, чије су последице насилна смрт више десетина хиљада Срба на тлу Босне и Херцеговине. Судило се на смрт олако, законских основа није било. То су већином чиниле, уз редовну војску, посебне чете, што их је основао и плаћао генерал Поћорек.

Српска писма из светског рата 1914–1918, Владислав Пандуровић (299 стр.)

Др Владислав Пандуровић дошао је 1915. године у Беч, у цензуру за преписку ратних заробљеника. Испрва је био обичан цензор у српској језичкој групи и прочитао је 25.000 – 30.000 писама. Убрзо је схватио да у овим писмима лежи народно благо, те да би их требало на неки начин сачувати. Кришом је сва писма преписивао и чувао, те први пут публиковао 1923. године. Овде изнета писма углавном су она која су због своје садржине под цензуром заустављена. Таквих је у српској групи било ванредно много.

Највећа вредност ових писама лежи управо у томе што њихови аутори нису могли ни помислити да ће она бити читана од стране аустријских цензора. Она најбоље и откривају дух српског народа.

…Све сам могао да мислим, да ћу доживети, али да будем заробљен, и то у овако дугом рату, то никада ми није падало на ум, могу само толико да кажем, да веома, веома завидим онима који су погинули, те су бар завршили са мукама овога света. Живимо у дрвеним баракама, опкољени смо високим плотом, чувају нас стражари. Благо мртвима…

 

 

Поручите обе књиге у комплету по 50% нижој цени
Пуна цена комплета: 2.650,-
Цена с попустом: 1.325,-

 

Владимир Ћоровић

Владимир Ћоровић је рођен 15. октобра 1885. у Мостару. У родном граду је завршио основну и средњу школу. У Бечу је студирао историју, филологију и археологију. Специјалистичке студије је похађао у Минхену, Бечу и Болоњи. Након стварања Краљевине СХС настанио се у Београду гдје је радио као ванредни, а потом и редовни професор на Филозофском факултету. Краће вријеме је радио као ректор Универзитета у Београду. У домаћим и страним часописима и публикацијама објавио је више стотина научних радова из области историје, археологије и филологије. Погинуо је 12. априла 1941. у авионској несрећи изнад Грчке.


Владислав Пандуровић

Будите први који ће написати рецензију “Велики рат изблиза – комплет од 2 књиге”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.