Ubistvo vladara

Šifra proizvoda: 00912
Ubistvo vladara
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
374 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 17 × 24 cm
ISBN: 86-7639-377-H
Godina izdavanja: 1998.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.100,00 din.Cena sa popustom: 880,00 din.

Nema na zalihama

I srednjevekovnom književnošću dr Ređep se bavi interdisciplinarno, tragajući za prvobitnim izvorima dela, obrazovanjem i tendencijama pisaca (rad o Stefanu Dečanskom), da bi u studijama o porodici Branković, od despota Đurđa do nesrećne sudbine njegove kćeri Katarine Kantakuzine i grofa Brankovića, njihovog duhovnog rođaka, sa puno literarnog talenta i naučne akribičnosti, dočarala kroz lična stradanja i sveukupne patnje srpskog naroda. Radovi koji utvrđuju simbolično značenje imena Stefan i Urošu dinastiji Nemanjić ili oblik prezimena Obilić vraćaju u HII vek, a Vukov uticaj pronalaze na Korčuli u srednjim školama prošlog veka, upotpunjuju sliku traganja Jelke Ređep za srpskom kulturom u njenim najrazličitijim vidovima. Prof. dr Nada Milošević-Đorđević. Pored starih književnih tekstova dr Jelka Ređep se služila arhivskom i diplomatskom građom, srednjovekovnim zakonskim aktima, rodoslovima, letopisima, dakle izvorima kojima se pretežno služe istoričari. Jer, ona se ne zadovoljava ocenom književne, već i izvorne vrednosti. Koristeći prednosti komparativnog istraživanja, pratila je nastanak i razvitak legende o stvarnim, sudbonosnim događajima i istorijskim ličnostima iz naše prošlosti. Reč je o narodnom sećanju, svojevrsnom viđenju političkih zbivanja, osudi nesloge, razdora, izdaje. Prof. dr Rade Mihaljčić.

Jelka Ređep

Jelka Ređep (27. april 1936, Novi Sad) je srpski istoričar književnosti. Pretežno se bavi izučavanjem stare srpske književnosti i srpske književnosti baroka, kao i komparativnim studijama književnosti.

Studirala je na Grupi za jugoslovensku književnost i jugoslovenske jezike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Magistrirala je tezom Motiv o rođenju Sibinjanin Janka u staroj i narodnoj književnosti, a doktorirala radom Priča o boju kosovskom 1972. godine. Godine 1963. izabrana je za asistenta na predmetima Srednjovekovna književnost i Narodna književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Birana je u sva nastavnička zvanja na Novosadskom univerzitetu, a od 1988. do 1994. bila je redovni profesor i na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko puta je boravila u Parizu vršeći istraživanja u Nacionalnoj biblioteci. Bila je gostujući profesor na univerzitetima u Berlinu, Haleu i Regenzburgu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Ubistvo vladara”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.