Crna ruka • Nikola Pašić i njegovo doba – iz pera Vase Kazimirovića

Šifra proizvoda: AK11
Crna ruka • Nikola Pašić i njegovo doba – iz pera Vase Kazimirovića
Edicije: ,
:
Dimenzije: -
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 7.140,00 din.Cena sa popustom: 3.213,00 din.

Knjige vrsnog i nagrađivanog istoričara snižene 55%
Crna ruka • Nikola Pašić i njegovo doba

 

Vasa Kazimirović, publicista i istoričar, šezdesetih godina živeo je u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde se bavio istraživanjem i prikupljanjem građe iz novije srpske i jugoslovenske istorije. Bio je neumoran radnik, veliki istraživač.

Njegovo dugotrajno i temeljno proučavanje Bečkog arhiva bacilo je novo svetlo na neke ključne ličnosti i događaje novije srpske istorije: Nikolu Pašića, Obrenoviće, kralja Petra I i Aleksandra Karađorđevića, kao i na srpsku oficirsku elitu. U poslednjih deset godina svoga života objavio je četiri velika dela: NDH u svetlu nemačkih dokumenata i dnevnika generala Glejza fon Horstenaua, Nikola Pašić i njegovo doba 1845 – 1926, za koje mu je dodeljena NIN- ova nagrada za publicistiku, Srbija i Jugoslavija od 1914. do 1945. godine u četiri toma, izdavački poduhvat 1995. godine i monografiju Crna ruka.

 

Komplet sadrži knjige:

Nikola Pašić i njegovo doba 1 ……………………………………. 2.380,-
Nikola Pašić i njegovo doba 2 …………………………………….. 2.380,-
Crna ruka – ličnosti i događaji…………………………………….. 2.380,-

Puna cena kompleta: 7.140,-
Cena s popustom: 3.213,-

 

Knjige koje će Vam pomoći da donesete sopstveni sud o politčkoj istoriji Srbije!

Crna ruka – drugo izdanje

Knjiga o najkontroverznijoj pojavi novije srpske istorije, dubokim i zapetljanim tragovima Crne ruke. Majski prevrat, ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića, atentant u Sarajevu, atentat na regenta Aleksandra, Solunski proces.

Težište u knjizi stavljeno je na kazivanje o tajnom oficirskom udruženju „Ujedinjenje ili smrt”, nazvanom Crna ruka. Posebna pažnja, pri tom, posvećena je nastojanjima prvaka ovog udruženja da postanu odlučujući faktor u zemlji da, pored drugog, zbace s prestola kralja Petra Karađorđevića i njegovu dinastiju.

Nikola Pašić i njegovo doba

Knjiga je sastavljena tako da se život i rad Nikole Pašića i događaji u kojima je učestvovao, oni najvažniji, prikazuju u zaokruženim vremenskim celinama, uz posvećivanje glavne pažnje onome što je za Pašića kao političara i državnika najkarakterističnije, a za određeni istorijski trenutak najtipičnije ili najznačajnije.

Vasa Kazimirović

Vasa Kazimirović je završio gimnaziju i studije istorijskih nauka u Beogradu. Radio je u Radio Beogradu kao urednik programa na nemačkom jeziku, a zatim kao direktor Izdavačkog centra Beograd pres i pokretač i glavni urednik listova i edicija: Tribina, Nova knjiga i Danas.

Šezdesetih godina živeo je u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde se bavio istraživanjem i prikupljanjem građe iz novije srpske i jugoslovenske istorije. Bio je neumoran radnik, veliki istraživač. Njegovo dugotrajno i temeljno proučavanje Bečkog arhiva bacilo je novo svetlo na neke ključne ličnosti i događaje novije srpske istorije: Nikolu Pašića, Obrenoviće, kralja Petra I i Aleksandra Karađorđevića, kao i na srpsku oficirsku elitu.

U poslednjih deset godina svoga života objavio je četiri velika dela: „NDH u svetlu nemačkih dokumenata i dnevnika generala Glejza fon Horstenaua“, „Nikola Pašić i njegovo doba 1845 – 1926“, za koje mu je dodeljena NIN- ova nagrada za publicistiku, „Srbija i Jugoslavija od 1914. do 1945. godine“ u četiri toma, izdavački poduhvat 1995. godine i monografiju „Crna ruka“.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Crna ruka • Nikola Pašić i njegovo doba – iz pera Vase Kazimirovića”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.