Stranci o Srbiji u Velikom ratu I – komplet od 2 knjige

Šifra proizvoda: AK15
Stranci o Srbiji u Velikom ratu I – komplet od 2 knjige
Povez / Pismo:
Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 12 × 21 cm
Godina izdavanja: 2015.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS

Cena: 2.750,00 din.Cena sa popustom: 1.375,00 din.

Stranci o Srbiji 1914–1918

Prokleti sa Azinare, Luka Gorgolini (252 str.)

Luka Gorgolini savremeni je italijanski istoričar, vanredni profesor na univerzitetu u San Marinu. Slika koju je svojim obimnim istraživanjem uspeo da sastavi, jedna je od mnogih, malih isečaka Velikog rata. On se u svojoj knjizi opsežno bavi istraživanjem položaja italijanskih i srpskih ratnih zarobljenika, zatočenih u logoru na italijanskom ostrvu Azinara.

Zahvaljujući Gorgolinijevom istraživanju imamo priliku da shvatimo šta se na ovom ostrvu događalo od 1915. do 1916. godine. Obrađena su autobiografska svedočenja zarobljenika i čuvara, reportaže dopisnika raznih novina iz različitih zemalja, zatim izvori koji su zbog cenzure u vreme rata bili neobjavljeni, kao i nekoliko ratnih dnevnika i mnoštvo fotografija jednog italijanskog oficira.

Rat u istočnoj Evropi, Džon Rid (392 str.)

O ovoj knjizi se ćutalo iz više razloga. Džon Rid bio je socijalista, revolucionar koji prerasta u komunistu i prema takvom autoru kraljevska srpska vlada nije gajila naročite simpatije. Ignorisan je zato što su srpska vlada i politički krugovi oko nje ocenili Ridov stav prema Srbiji – prilično olako, nedovoljno kritički, usko rodoljubaški – kao negativan. Postalo je nepopularno da se govori o žrtvama i smatralo se da bi sjaj konačne pobede bio umanjen Ridovom bespoštednom evidencijom poraza.

Nije Rid osvetlio samo dimenzije poraza celog srpskog društva, već i bestijalnost civilizovanih.

Potresan je njegov opis „Gučevo i dolina leševa“, gde su Austrijanci Srbe iz Austrougarske suprotstavljali srpskoj vojsci, a da ne bi bežali, za leđima im razapeli bodljikavu žicu. Rid je nazvao Srbiju – Zemljom smrti.

S njim je išao i Bordman Robinson, čiji crteži ljudi, vojnika, žena, dece opustoženih predela opravdavaju naslove kao što su – „Zemlja smrti“, „Istrebljena nacija“, „Izgubljeni svet“.

Poručite obe knjige u kompletu po 50% nižoj ceni
Puna cena kompleta: 2.750,-
Cena s popustom: 1.375,-

Luka Gorgolini


Džon Rid

Budite prvi koji će napisati recenziju “Stranci o Srbiji u Velikom ratu I – komplet od 2 knjige”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.