Странци о Србији у Великом рату I – комплет од 2 књиге

Шифра производа: АК15
Странци о Србији у Великом рату I – комплет од 2 књиге
Повез / Писмо:
Тврд / Ћирилица
Димензије: 12 × 21 cm
Година издавања: 2015.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 2.750,00 дин.Цена са попустом: 1.375,00 дин.

Странци о Србији 1914–1918

Проклети са Азинаре, Лука Горголини (252 стр.)

Лука Горголини савремени је италијански историчар, ванредни професор на универзитету у Сан Марину. Слика коју је својим обимним истраживањем успео да састави, једна је од многих, малих исечака Великог рата. Он се у својој књизи опсежно бави истраживањем положаја италијанских и српских ратних заробљеника, заточених у логору на италијанском острву Азинара.

Захваљујући Горголинијевом истраживању имамо прилику да схватимо шта се на овом острву догађало од 1915. до 1916. године. Обрађена су аутобиографска сведочења заробљеника и чувара, репортаже дописника разних новина из различитих земаља, затим извори који су због цензуре у време рата били необјављени, као и неколико ратних дневника и мноштво фотографија једног италијанског официра.

Рат у источној Европи, Џон Рид (392 стр.)

О овој књизи се ћутало из више разлога. Џон Рид био је социјалиста, револуционар који прераста у комунисту и према таквом аутору краљевска српска влада није гајила нарочите симпатије. Игнорисан је зато што су српска влада и политички кругови око ње оценили Ридов став према Србији – прилично олако, недовољно критички, уско родољубашки – као негативан. Постало је непопуларно да се говори о жртвама и сматрало се да би сјај коначне победе био умањен Ридовом беспоштедном евиденцијом пораза.

Није Рид осветлио само димензије пораза целог српског друштва, већ и бестијалност цивилизованих.

Потресан је његов опис „Гучево и долина лешева“, где су Аустријанци Србе из Аустроугарске супротстављали српској војсци, а да не би бежали, за леђима им разапели бодљикаву жицу. Рид је назвао Србију – Земљом смрти.

С њим је ишао и Бордман Робинсон, чији цртежи људи, војника, жена, деце опустожених предела оправдавају наслове као што су – „Земља смрти“, „Истребљена нација“, „Изгубљени свет“.

Поручите обе књиге у комплету по 50% нижој цени
Пуна цена комплета: 2.750,-
Цена с попустом: 1.375,-

Лука Горголини


Џон Рид

Будите први који ће написати рецензију “Странци о Србији у Великом рату I – комплет од 2 књиге”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.