Stranci o Srbiji u Velikom ratu II – komplet od 2 knjige

Šifra proizvoda: AK016
Stranci o Srbiji u Velikom ratu II – komplet od 2 knjige
Povez / Pismo:
Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 12 × 21 cm
Godina izdavanja: 2015.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS

Cena: 2.800,00 din.Cena sa popustom: 1.400,00 din.

Sa Srbima u Srbiji i Albaniji – rani dnevnik jednog hirurga, Arijus van Tinhoven (180 str.)

Ovo je svedočenje jednog holandskog lekara i neutralnog građanina o ponašanju austrijsko-nemačke vojske u Srbiji i o povlačenju Srba preko Albanije.

Danas, čitaoci ove knjige, kako oni u neutralnim tako i oni u savezničkim i pridruženim zemljama, treba da znaju šta su narodi Srbije pretrpeli za službu Savezu i za čovečanstvo. Iz ovih verodostojnih stranica svi građani novog sveta treba da nauče koje materijalne i moralne obaveze svi imamo prema tih srpskim narodima: treba da platimo ogroman dug tamo; ne treba da ga smatramo tek parčetom papira. – Viktor Berar

Sa srpskom vojskom – tragična epopeja jednog naroda, Anri Barbi (385 str.)

„Proživeo sam sa srpskom vojskom te dane patriotske groznice i entuzijazma, te dane muke i zamora, te dane oskudice i opasnosti, koji su svi zajedno bili dani nezaboravne slave! Preživeo sam, takođe – avaj! – dane nesreća i užasa kada je taj mali herojski narod poklekao pod udarcima tri udružena neprijatelja, jer je Austrija, čiji je ponos bio zgažen i izvrgnut ruglu, pozvala u pomoć Nemačku i Bugarsku. Ovo je skromna priča o tim nezaboravnim danima, koju ću ovde ispričati.“
Anri Barbi

Poručite obe knjige u kompletu po 50% nižoj ceni
Puna cena kompleta: 2.800,-
Cena s popustom: 1.400,-

 

Anri Barbi

O Anriju Barbiju (Henry Barby), ratnom dopisniku francuskog lista „Žurnal” (Journal) i njegovim delima o nama, zna se, nažalost sasvim malo. Iako je veoma zaslužan za autentična kazivanja, i znanja o velikoj epopeji srpskih oslobodilačkih ratova 1912–1918. godine, o njemu se kod nas beznačajno malo pisalo.


Arijus van Tinhoven

Arijus van Tinhoven (1886–1965) u Amsterdamu je maja 1912. završio medicinu i već 24. oktobra iste godine krenuo je za Beograd i priključio se Crvenom krstu Srbije.

Bio je prethodnica malog holandskog medicinskog tima, a imao je i veliku podršku srpskih vlasti, tako da je otvorio u Beogradu privremenu bolnicu, sam je napravio i salu za operacije. 1913. godine otvorio je veliku bolnicu za ranjene.

Pre početka Prvog svetskog rata stizao je i do Valjeva, odneo je tamo rendgen-aparat i pri odlasku iz Srbije poklonio ga je Valjevskoj bolnici, a Valjevci su ga proglasili za počasnog građanina Valjeva.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Stranci o Srbiji u Velikom ratu II – komplet od 2 knjige”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.