Странци о Србији у Великом рату II – комплет од 2 књиге

Шифра производа: АК016
Странци о Србији у Великом рату II – комплет од 2 књиге
Повез / Писмо:
Тврд / Ћирилица
Димензије: 12 × 21 cm
Година издавања: 2015.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 2.800,00 дин.Цена са попустом: 1.400,00 дин.

Са Србима у Србији и Албанији – рани дневник једног хирурга, Аријус ван Тинховен (180 стр.)

Ово је сведочење једног холандског лекара и неутралног грађанина о понашању аустријско-немачке војске у Србији и о повлачењу Срба преко Албаније.

Данас, читаоци ове књиге, како они у неутралним тако и они у савезничким и придруженим земљама, треба да знају шта су народи Србије претрпели за службу Савезу и за човечанство. Из ових веродостојних страница сви грађани новог света треба да науче које материјалне и моралне обавезе сви имамо према тих српским народима: треба да платимо огроман дуг тамо; не треба да га сматрамо тек парчетом папира. – Виктор Берар

Са српском војском – трагична епопеја једног народа, Анри Барби (385 стр.)

„Проживео сам са српском војском те дане патриотске грознице и ентузијазма, те дане муке и замора, те дане оскудице и опасности, који су сви заједно били дани незаборавне славе! Преживео сам, такође – авај! – дане несрећа и ужаса када је тај мали херојски народ поклекао под ударцима три удружена непријатеља, јер је Аустрија, чији је понос био згажен и извргнут руглу, позвала у помоћ Немачку и Бугарску. Ово је скромна прича о тим незаборавним данима, коју ћу овде испричати.“
Анри Барби

Поручите обе књиге у комплету по 50% нижој цени
Пуна цена комплета: 2.800,-
Цена с попустом: 1.400,-

 

Анри Барби

О Анрију Барбију (Henry Barby), ратном дописнику француског листа „Журнал” (Journal) и његовим делима о нама, зна се, нажалост сасвим мало. Иако је веома заслужан за аутентична казивања, и знања о великој епопеји српских ослободилачких ратова 1912–1918. године, о њему се код нас безначајно мало писало.


Аријус ван Тинховен

Аријус ван Тинховен (1886–1965) у Амстердаму је маја 1912. завршио медицину и већ 24. октобра исте године кренуо је за Београд и прикључио се Црвеном крсту Србије.

Био је претходница малог холандског медицинског тима, а имао је и велику подршку српских власти, тако да је отворио у Београду привремену болницу, сам је направио и салу за операције. 1913. године отворио је велику болницу за рањене.

Пре почетка Првог светског рата стизао је и до Ваљева, однео је тамо рендген-апарат и при одласку из Србије поклонио га је Ваљевској болници, а Ваљевци су га прогласили за почасног грађанина Ваљева.

Будите први који ће написати рецензију “Странци о Србији у Великом рату II – комплет од 2 књиге”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.