Srbi u Istočnoj Evropi 2

Šifra proizvoda: 29477
Srbi u Istočnoj Evropi 2
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
328 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 × 22 cm
ISBN: 978-86-515-1118-2
Godina izdavanja: 2016.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.500,00 din.Cena sa popustom: 2.000,00 din.

Proces ujedinjavanja i saradnje među srpskim zajednicama u rasejanju započet je prvo u Trnavi, u jesen 2014. godine, a potom i u Bratislavi je 10. i 11. septembra 2015. godine. U Trnavi je održana Konferencija o Srbima u rasejanju, a u Bratislavi je održana Međunarodna konferencija Srba podunavskih zemalja. Na njoj je učestvovalo 22 predstavnika organizacija Srba iz pet podunavskih zemalja. Organizator je bilo Udruženje Srba u Slovačkoj, i njegov predsednik Stane Ribič.

Tri evropska saveza, Evropski savez folklornih društava iz Nemačke, Savez srpskih zemalja iz EU iz Češke, i Savez Srba iz podunavskih zemalja, iako tek u povoju, pokazala su da je rasejano srpstvo snažno i spremno da se uključi na svoj način u politički proces, ne samo približavanja, već i delovanja unutar EU. Autor

Marko Lopušina

Pisac Marko Lopušina je 2004. godine u Srbiji od strane Udruženja novinara Srbije proglašen za najboljeg novinara. Godine 2014. za najboljeg publicistu kada je dobio nagradu „Dragiša Kašiković”. Imenovan je 2018. godine za počasnog doktora nauka Slobomir Univerziteta u Bijeljini.

Rođen je 1951. godine u Raškoj, Srbija. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Brusu i Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radio je u listu „Sekundarne sirovine” 1976. kao novinar i urednik, u listu „Zdravo” 1978. kao novinar, u magazinu „Intervju” od 1981. kao novinar, urednik, a 1997. bio i glavni urednik. A potom je bio urednik u magazinu „Profil” (do 1999) i lista „Nedeljni telegraf” (do 2008). Danas je penzioner i reporter „Ilustrovane politike”, „Večernjih novosti”, „Serbiane” iz Detroita, „Ogledala” iz Čikaga, „Srpskog glasa” iz Melburna, Srpskog radija u Los Anđelosu, Srpske zajednice u Mariboru.

Saradnik je SANU i Matice srpske na Srpskoj enciklopediji, poglavlje o iseljenicima i dijaspori. Saradnik je Akademije Republike Srpske o Srbima u rasejanju u Enciklopediji Republike Srpske. Saradnik je Srpskog instituta u Vašingtonu i Matice iseljenika Srbije. Autor je Enciklopedije srpske dijaspore i još desetak knjiga o rasejanju, tajnim službama i tajnim društvima.

Nosilac je Ordena Vuk Stefanović Karadžić države Srbije i drugih priznanja.

Živi u Zemunu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srbi u Istočnoj Evropi 2”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.