Срби у Источној Европи 2

Шифра производа: 29477
Срби у Источној Европи 2
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
328 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 × 22 cm
ИСБН: 978-86-515-1118-2
Година издавања: 2016.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2.500,00 дин.Цена са попустом: 2.000,00 дин.

Процес уједињавања и сарадње међу српским заједницама у расејању започет је прво у Трнави, у јесен 2014. године, а потом и у Братислави је 10. и 11. септембра 2015. године. У Трнави је одржана Конференција о Србима у расејању, а у Братислави је одржана Међународна конференција Срба подунавских земаља. На њој је учествовало 22 представника организација Срба из пет подунавских земаља. Организатор је било Удружење Срба у Словачкој, и његов председник Стане Рибич.

Три европска савеза, Европски савез фолклорних друштава из Немачке, Савез српских земаља из ЕУ из Чешке, и Савез Срба из подунавских земаља, иако тек у повоју, показала су да је расејано српство снажно и спремно да се укључи на свој начин у политички процес, не само приближавања, већ и деловања унутар ЕУ. Аутор

Марко Лопушина

Писац Марко Лопушина је 2004. године у Србији од стране Удружења новинара Србије проглашен за најбољег новинара. Године 2014. за најбољег публицисту када је добио награду „Драгиша Кашиковић”. Именован је 2018. године за почасног доктора наука Слобомир Универзитета у Бијељини.

Рођен је 1951. године у Рашкој, Србија. Завршио је основну школу и гимназију у Брусу и Факултет политичких наука у Београду. Радио је у листу „Секундарне сировине” 1976. као новинар и уредник, у листу „Здраво” 1978. као новинар, у магазину „Интервју” од 1981. као новинар, уредник, а 1997. био и главни уредник. А потом је био уредник у магазину „Профил” (до 1999) и листа „Недељни телеграф” (до 2008). Данас је пензионер и репортер „Илустроване политике”, „Вечерњих новости”, „Сербиане” из Детроита, „Огледала” из Чикага, „Српског гласа” из Мелбурна, Српског радија у Лос Анђелосу, Српске заједнице у Марибору.

Сарадник је САНУ и Матице српске на Српској енциклопедији, поглавље о исељеницима и дијаспори. Сарадник је Академије Републике Српске о Србима у расејању у Енциклопедији Републике Српске. Сарадник је Српског института у Вашингтону и Матице исељеника Србије. Аутор је Енциклопедије српске дијаспоре и још десетак књига о расејању, тајним службама и тајним друштвима.

Носилац је Ордена Вук Стефановић Караџић државе Србије и других признања.

Живи у Земуну.

Будите први који ће написати рецензију “Срби у Источној Европи 2”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.