Srbi u Habzburškoj monarhiji 1526-1918

Šifra proizvoda: 29475
Srbi u Habzburškoj monarhiji 1526-1918
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
495 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 25 cm
ISBN: 978-86-515-1123-6
Godina izdavanja: 2016.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.100,00 din.Cena sa popustom: 1.680,00 din.

Nema na zalihama

Prošlost srpskog naroda bez uvida u istoriju dinastije Habzburgovaca nije moguće sveoubhvatno i temeljno razumeti i objasniti. Propašću srpske srednjovekovne države u petnaestom veku Srbi su postali narod sa kojim je ova dinastija računala u ratovanju protiv Osmanlija, pritom ne odustajući od uverenja da oni ne zaslužuju ravnopravan i posedabn politički status, izvan preovladavajućeg mišljenja vladajućih staleža da je reč o narodu čija tradicija, državotvornost, veroispovest i nacionalnost ne predstavljaju pouzdan oslonac i siguran zalog dugotrajnog razumevanja i savezništva.

Ova knjiga, zasnovana na istraživačkom radu u domaćim i stranim arhivima, periodici i literaturi različite provencijencije, pisana je u iskrenoj želji i najboljoj nameri da se koliko god je to mogućeistraže i objasne nedovoljno proučena pitanja iz istorije prečanskih Srba, sintetički obuhvati društvena, kulturna i politička istorija u  gotovo četvorovekovnom hronološkom kontekstu i na taj način ujedno svore pretpostavke za savremenije i celovitije proučavanje sveukupne istorije srpskog naroda u vremenu kada se objektivno i naučno sagledavanje prošlosti često pokušava prilagoditi i usmeriti isključivo u pravcu odgovarajuće vladajuće, dnevno-političke ideologije kojoj istorijska istina ne predstavlja preovlađavajući motiv i nezaobilazni, etički patriotski i demokratski imperativ. (iz Predgovora)

 

Goran Vasin

Goran Vasin (1981), zaposlen kao docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Odsek za istoriju od 2005. Angažovan je na predmetima vezanim za Nacionalnu istoriju Novog veka (18-20. vek) i Pomoćne istorijske nauke. Oblasti interesovanja i istraživanja odnose se na istoriju Srbije u Habzburškoj Monarhiji, istoriju Crkve, istoriju Srbije i Crne Gore 18-20. veka. Autor je više od 60 naučnih radova objavljenih u vodećim časopisima u Srbiji i inostranstvu.


Dejan Mikavica

Prof. Dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Dužnost šefa Odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.


Nenad Lemajić


Nenad Ninković

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srbi u Habzburškoj monarhiji 1526-1918”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.