Срби у Хабзбуршкој монархији 1526-1918

Шифра производа: 29475
Срби у Хабзбуршкој монархији 1526-1918
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
495 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 25 cm
ИСБН: 978-86-515-1123-6
Година издавања: 2016.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2,100.00 RSDЦена са попустом: 1,260.00 RSD

Нема на залихама

Прошлост српског народа без увида у историју династије Хабзбурговаца није могуће свеоубхватно и темељно разумети и објаснити. Пропашћу српске средњовековне државе у петнаестом веку Срби су постали народ са којим је ова династија рачунала у ратовању против Османлија, притом не одустајући од уверења да они не заслужују равноправан и поседабн политички статус, изван преовладавајућег мишљења владајућих сталежа да је реч о народу чија традиција, државотворност, вероисповест и националност не представљају поуздан ослонац и сигуран залог дуготрајног разумевања и савезништва.

Ова књига, заснована на истраживачком раду у домаћим и страним архивима, периодици и литератури различите провенцијенције, писана је у искреној жељи и најбољој намери да се колико год је то могућеистраже и објасне недовољно проучена питања из историје пречанских Срба, синтетички обухвати друштвена, културна и политичка историја у  готово четворовековном хронолошком контексту и на тај начин уједно своре претпоставке за савременије и целовитије проучавање свеукупне историје српског народа у времену када се објективно и научно сагледавање прошлости често покушава прилагодити и усмерити искључиво у правцу одговарајуће владајуће, дневно-политичке идеологије којој историјска истина не представља преовлађавајући мотив и незаобилазни, етички патриотски и демократски императив. (из Предговора)

 

Горан Васин

Горан Васин (1981), запослен као доцент на Филозофском факултету у Новом Саду, Одсек за историју од 2005. Ангажован је на предметима везаним за Националну историју Новог века (18-20. век) и Помоћне историјске науке. Области интересовања и истраживања односе се на историју Србије у Хабзбуршкој Монархији, историју Цркве, историју Србије и Црне Горе 18-20. века. Аутор је више од 60 научних радова објављених у водећим часописима у Србији и иностранству.


Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.


Ненад Лемајић


Ненад Нинковић

Будите први који ће написати рецензију “Срби у Хабзбуршкој монархији 1526-1918”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.