Sećanja

Šifra proizvoda: 30101
Sećanja
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
254 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 24 cm
ISBN: 978-86-515-1546-3
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.200,00 din.Cena sa popustom: 960,00 din.

Čitajući stranice autobiografskog rukopisa Sećanja Davida Dake Popovića upoznajemo jednu ličnost sa izuzetno bogatim društveno-političkim životom. Rođen u Austro-Ugarskoj monarhiji, svoje najplodonosnije dane je proživeo u Kraljevini SHS/Jugoslaviji i bio svedok rađanja socijalističke Jugoslavije, u svojim zapisima istoričarima ostavlja mnoštvo dragocenih podataka. Njegova Sećanja ništa manje nisu zanimljiva ni široj javnosti jer oslikavaju život na prostorima Vojvodine i Novog Sada u prvoj polovini XX veka. Tokom svog životnog puta Daka Popović se susretao sa kraljem Aleksandrom I Karađorđevićem, prinčevima iz dinastije Habzburg, predsednicima vlada, ministrima, senatorima, poslanicima, političarima, naučnicima i javnim radnicima zbog čega je jedna od posebnih dragocenosti ovog rukopisa opis brojnih istorijskih ličnosti.

Puno prostora je posvetio i običnim ljudima, istoričarima, potpuno nepoznatim, koji su takođe vrlo značajni za opis njegovog života i rada. U svojim Sećanjima Daka Popović nije izlagao hronološki i više puta se vraćao na opise nekih od svojih životnih perioda.

Daka Popović

Svoj životni put Daka Popović je započeo 1886. godine kao treće rođeno dete u porodici novosadskih baštovana – bostandžija koji su živeli oko Almaške crkve. Kao odličan đak u osnovnoj školi uspeva da dobije školsku stipendiju Zadužbine inženjera Luke Milanovića i njegove sestre Marije Petrović, kojom je upravljala novosadska crkvena opština. Kao gimnazijalac u Segedinu aktivno se bavio sportom, nadmetao se u atletskim disciplinama skok u vis i bacanje kugle.

Posle odsluženog vojnog roka vratio se studijama Politehnike koje je završio školske 1912/13. godine. Bio je predsednik Kola mladih Srba.  Učestvovao je u Prvom svetskom ratu.

Svojim delima Daka Popović se još za života upisao u red značajnih ličnosti vojvođanskih prostora. Njegova graditeljska dela ostala su pred pokolenjima njegov najlepši spomenik. Skrivena od javnosti, pa čak i od većeg dela stručnih krugova, ostala je njegova istoriografska delatnost, o kojoj nikada nije izrečen vrednosni sud. Politička biografija Dake Popovića se poklapala sa mnogim biografima njegovih savrmenika, koji su bezrezervno prihvatili politiku kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Daka Popović je umro 17. februara 1967. godine u Novom Sadu, sahranjen je u porodičnoj grobnici na Almaškom groblju, da bi kasnije bio prenet na Novo groblje.

 

Budite prvi koji će napisati recenziju “Sećanja”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.