MOJE USPOMENE

Šifra proizvoda: 29897
MOJE USPOMENE
Broj strana / Povez / Pismo:
358 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 24 cm
ISBN: 978-86-515-1394-0
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.000,00 din.Cena sa popustom: 1.200,00 din.

Vojvoda Živojin Mišić je, na kraju blistave vojničke karijere, počeo da piše svoje uspomene u Parizu, na bolesničkoj postelji. Namera mu je bila da opiše svoj životni put od čobanina u valjevskom selu Struganiku, ispod Maljena i Suvobora, do komandanta srpske 1. armije u velikoj kolubarskoj bici i načelnika štaba Vrhovne komande za vreme savezničke solunske ofanzive 1918. godine, kojom je započeo definititvan slom Centralnih sila.

Zadatak koji je sebi postavio već ozbiljno oboleli i iznemogli vojvoda nije bio nimalo lak, jer je njegov životni put doista bio „duga i teška borba”. Više od četrdeset godina proveo je vojničkom mundiru i učestvovao u šest ratova, uzdižući se postepeno od najnižeg do najvišeg položaja u srpskoj vojsci, od čina narednika do proslavljenog vojvode, čije je ime ušlo u udžbenike ratne istorije država skoro na svim kontinentima. Za sve to vreme zadržao je neobičnu skromnost i lik pravog narodnog vojskovođe, čak i onda kada je postao legenda ne samo u Srbiji, već i daleko van njenih granica.

dr Savo Skoko

Živojin Mišić

Živojin Mišić (Struganik kod Mionice, 7. jul 1855 — Beograd, 20. januar 1921) bio je srpski i jugoslovenski vojvoda.

Na samom početku svoje četrdesetogodišnje službe, bio je učesnik srpsko-turskih ratova (1876—1878), kao pitomac-narednik, kasnije potporučnik. U tim ratovima stekao je prva ratna iskustva. Pored četvorogodišnje Artiljerijske škole završio je Austro-Ugarsku školu gađanja u Bruku na Lajti i dvogodišnju pripremu za generalštabnu struku. Takođe je učestvovao i u kratkotrajnom Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. Punih šest godina pored redovnih dužnosti predavao je strategiju na Vojnoj akademiji.

 

Budite prvi koji će napisati recenziju “MOJE USPOMENE”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.