ISTORIJA SRBA U CRNOJ GORI : 1496-1918

Šifra proizvoda: 28201
ISTORIJA SRBA U CRNOJ GORI : 1496-1918
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
314 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 17 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-0818-2
Godina izdavanja: 2013.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, IN4S

Cena: 1.800,00 din.Cena sa popustom: 1.440,00 din.

REČ UMESTO PREDGOVORA

Pisanje istorije srpskog naroda u Crnoj Gori, o dvestogodišnjici Njegoševog rođenja, nije moguće zamisliti isključivo u domenu uobičajenog istoriografskog postupka, izvan višeznačnog preispitivanja svih segmenata trajno i tragično otvorenih pitanja nacionalne prošlosti, zanemarenih u procesima dugog istorijskog trajanja. Posebno je zahtevno pisati istoriju jednog dela naroda, u vreme kada je svako istoriopisanje izloženo dogmatskom, nekritičkom mišljenju koje ne uzima u obzir naučne kriterijume, već se formira isključivo u zavisnosti od pojedinačnih političkih, materijalnih ili statusnih interesa. Ukoliko bi se u postupku zanatskog istoriopisanja zanemarila potreba da se istorijske teme objasne na osnovu dokazivih saznanja koja ne isključuju potrebu da se ispuni dug prema sopstvenoj savesti i etici, problematika ove knjige ostala bi izvan ciljeva koji su joj autori spontano odredili. Tim pre što ni jedna istorija crnogorskih Srba, napisana pre 1945 godine, ni na koji način nije mogla da nagovesti da će narod koji je stvarao državu u Crnoj Gori, predvođen svojim vojvodama, guvernadurima, vladikama, kneževima, u teškim, nemilosrdnim i uvek neizvesnim ratovima, baštineći tradiciju srpske srednjovekovne državnosti, u drugačijim i nezamislivim istorijskim okolnostima biti izložen postupcima kojima se narušava i nipodaštava njegov nacionalni identitet, oduzima njegovo državotvorno pravo i vređa njegovo istorijsko pamćenje. Pišući Istoriju srpskog naroda u Crnoj Gori, autori su sebi dali za pravo da poveruju kako su, u skladu sa svojim mogućnostima, ispunili  svoj deo naučne obaveze prema narodu čija se državnost kontinuirano poništava ili osporava upravo na onim prostorima na kojima je formirao državu ili u onim zemljama na koje je tradicionalno polagao etničko, istorijsko i etičko pravo.

Knjiga koju danas predajemo sudu čitalaca predstavlja jedan deo zamišljene, sveobuhvatne istoriografske sinteze koja se odnosi na istoriju Srba u novom veku i koja bi trebala da omogući celovitije sagledavanje nacionalne prošlosti, u društvenom, socijalnom i političkom aspektu. S obzirom na udžbeničke rezultate, na osnovu kojih su studenti do danas izučavali istoriju srpskog naroda, ukazala se potreba da se na racionalno prihvatljiv način, uz korišćenje raspoložive arhivske građe i naučne literature različite provenijencije, napiše monografija čiji je cilj, između ostalog, uspešnije i racionalnije savladavanje inače veoma složenog i zahtevnog nastavnog gradiva u okviru postojećeg obrazovnog procesa, u prosvetnim ustanovama i institucijama.

 

Na dan Svetog Simeona Mirotočivog 2013.

Autori

Goran Vasin

Goran Vasin (1981), zaposlen kao docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Odsek za istoriju od 2005. Angažovan je na predmetima vezanim za Nacionalnu istoriju Novog veka (18-20. vek) i Pomoćne istorijske nauke. Oblasti interesovanja i istraživanja odnose se na istoriju Srbije u Habzburškoj Monarhiji, istoriju Crkve, istoriju Srbije i Crne Gore 18-20. veka. Autor je više od 60 naučnih radova objavljenih u vodećim časopisima u Srbiji i inostranstvu.


Dejan Mikavica

Prof. Dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Dužnost šefa Odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.


Nenad Ninković

Budite prvi koji će napisati recenziju “ISTORIJA SRBA U CRNOJ GORI : 1496-1918”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.