Grof Đorđe Branković i usmeno predanje

Šifra proizvoda: 00409
Grof Đorđe Branković i usmeno predanje
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
256 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 17 × 24 cm
ISBN: 86-7639-004-5
Godina izdavanja: 1990.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 900,00 din.Cena sa popustom: 720,00 din.

Nema na zalihama

Do skora je kružila anegdota da su obimno delo grofa Đorđa Brankovića za tri veka pročitala samo tri istraživača naše prošlosti – Jovan Rajić, Jovan Radonić i Nikola Radojčić. Mnogi istraživači su se vraćali ”Slavenoserbskim hronikama” Đorđa Brankovića, ali oni koji su ga u celini iščitali mogli bi se prebrojati na prste jedne ruke. Njima se pridružila i Jelka Ređep. To je pravi podvig jer delo Đorđa Brankovića, osim pojedinih odeljaka, nije objavljeno. Ono u rukopisu od 1861 strane dočekuje tristotu godišnjicu. Ravno četvrt veka Jelka Ređep sistematski proučava ”Slavenoserbske hronike” odabirući, pri tom, ključne teme, pre svega hrišćansko-turske sukobe koji su ušli u legendu – bitku na Marici, dve kosovske bitke, bitku kod Varne, zatim tri vladarska roda – Nemanjiće, Lazareviće i Brankoviće. Svesna da je tekst u kojem lebdi činjenica privilegija pesnika, a ne istraživača, Jelka Ređep se, u traganju za tradicijom koja je utkana u ”Hronike”, uvek vraća pouzdanoj građi i proverenim saznanjima. Ona uporedno istraživanje shvata kao neminovnost, pošto je duhovni prostor bez granica, u koji pojave iz literature prodiru prelazeći s lakoćom granice svog umetničkog roda.

Z. Konstantinović

Jelka Ređep

Jelka Ređep (27. april 1936, Novi Sad) je srpski istoričar književnosti. Pretežno se bavi izučavanjem stare srpske književnosti i srpske književnosti baroka, kao i komparativnim studijama književnosti.

Studirala je na Grupi za jugoslovensku književnost i jugoslovenske jezike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Magistrirala je tezom Motiv o rođenju Sibinjanin Janka u staroj i narodnoj književnosti, a doktorirala radom Priča o boju kosovskom 1972. godine. Godine 1963. izabrana je za asistenta na predmetima Srednjovekovna književnost i Narodna književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Birana je u sva nastavnička zvanja na Novosadskom univerzitetu, a od 1988. do 1994. bila je redovni profesor i na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko puta je boravila u Parizu vršeći istraživanja u Nacionalnoj biblioteci. Bila je gostujući profesor na univerzitetima u Berlinu, Haleu i Regenzburgu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Grof Đorđe Branković i usmeno predanje”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.