Geneza hronika grofa Đorđa Brankovića

Šifra proizvoda: 00388
Geneza hronika grofa Đorđa Brankovića
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
263 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 86-7639-833-H
Godina izdavanja: 2004.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 700,00 din.Cena sa popustom: 560,00 din.

Nema na zalihama

Brankovićev voluminozni istoriografski spis u pet knjiga (2681 strana), nastajao je dugo, tokom Brankovićevog zatočenja. Prve četiri knjige i deo pete pisao je u Beču, a najveći deo pete knjige u Hebu. U prikazivanju događaja došao je do 1705., mada je poznato da je koncept Horonika išao i dalje. U Brankovićevom originalu ne nalazimo prve strane Uvoda, te je tako i naslov dela poznat po Konstantinovom prepisu a ne po originalu.

Istoričar i pisac, Branković je bio veliki erudita i poliglota, zanesenjak i fantasta, često nerealan i kontroverzan, ali uvek dosledan u zamisli da dokaže svoje despotsko poreklo i poveže istoriju svoga naroda sa sudbinama drugih naroda jugoistočne Evrope.

Jelka Ređep

Jelka Ređep (27. april 1936, Novi Sad) je srpski istoričar književnosti. Pretežno se bavi izučavanjem stare srpske književnosti i srpske književnosti baroka, kao i komparativnim studijama književnosti.

Studirala je na Grupi za jugoslovensku književnost i jugoslovenske jezike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Magistrirala je tezom Motiv o rođenju Sibinjanin Janka u staroj i narodnoj književnosti, a doktorirala radom Priča o boju kosovskom 1972. godine. Godine 1963. izabrana je za asistenta na predmetima Srednjovekovna književnost i Narodna književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Birana je u sva nastavnička zvanja na Novosadskom univerzitetu, a od 1988. do 1994. bila je redovni profesor i na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko puta je boravila u Parizu vršeći istraživanja u Nacionalnoj biblioteci. Bila je gostujući profesor na univerzitetima u Berlinu, Haleu i Regenzburgu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Geneza hronika grofa Đorđa Brankovića”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.