Dobrovoljno, silom naterano – jugoistočni Srem sredinom XX veka u dokumentima Istorijskog arhiva Beograda

Šifra proizvoda: 30223
Dobrovoljno, silom naterano – jugoistočni Srem sredinom XX veka u dokumentima Istorijskog arhiva Beograda
Broj strana / Povez / Pismo:
505 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 24 cm
ISBN: 978-86-515-1712-2
Godina izdavanja: 2020.
Izdavači / Suizdavači: Arhiv Vojvodine, Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.500,00 din.Cena sa popustom: 1.050,00 din.

Ovaj rukopis predstavlja snažno naučno-istraživačko uporište u rasvetljavanju istorijskih procesa koji su, usled ideoloških potreba u bliskoj prošlosti, često bili zamagljeni ili skrajnuti, a ne tako retko i suprotno tumačeni. Međutim, rukopis ne predstavlja odušak zanemranih potreba koji su potreba nekih novi političkih elita, već uravnotežen i odgovoran odgovor svakoj minimalizaciji i intrumentalizaciji događaja o kojima govori.

Tragično je, ali i teško oborivo tumačenje da su Srbi iz Srema zarad očuvanja jugoslovenskog jedinstva morali da zataškavaju svoja stradanja jer se nisu uklapala u zvanične državne koncepte.

Potiskivana stvarnost radi zadovoljenja iluzije, ovim rukopisom dobila je svoju značajnu satisfakciju. Utemljen na izvornoj građi, rukopis Snežane Aleksić nas suočava sa zabludama i neprihvatljivim ustupcima o bliskosti i dominaciji kulturne nad šovinističkom ambicijom u odnosima Srba i Hrvata, kao i o ideološkoj diskriminaciji nove komunističke vlasti nakon 1945. godine. I tu je postojao kontinuitet tumačenja u kojem su Srbi bili „remetilački faktor” novog socijalističkog jugoslovenstva koje tone u svojoj utopiji. Što je potonuće bilo dublje, time je bujao proces pobijanja Srpstva…

Prof. dr Saša Marković

Snežana Aleksić

Budite prvi koji će napisati recenziju “Dobrovoljno, silom naterano – jugoistočni Srem sredinom XX veka u dokumentima Istorijskog arhiva Beograda”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.