Crna ruka – drugo izdanje

Šifra proizvoda: 29529
Crna ruka – drugo izdanje
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
811 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 15 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1162-5
Godina izdavanja: 2016.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.380,00 din.Cena sa popustom: 1.904,00 din.

Knjiga o najkontroverznijoj pojavi novije srpske istorije, dubokim i zapetljanim tragovima Crne ruke. Majski prevrat, ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića, atentant u Sarajevu, atentat na regenta Aleksandra, Solunski proces.

Težište u knjizi stavljeno je na kazivanje o tajnom oficirskom udruženju „Ujedinjenje ili smrt”, nazvanom Crna ruka. Posebna pažnja, pri tom, posvećena je nastojanjima prvaka ovog udruženja da postanu odlučujući faktor u zemlji da, pored drugog, zbace s prestola kralja Petra Karađorđevića i njegovu dinastiju.

Osnovu knjige čini arhivska građa iz stranih i domaćih arhiva. Iz domaćih arhiva korišćena je i ona građa, koja je, iz raznih razloga, pa i političkih, svrstana u suspektnu, kao i građa preko koje su istoriografija i publicistika, takođe iz raznih razloga, uglavnom prešle kao da ona i ne postoji. To, pored ostalog, važi za neobjavljene dnevnike i zabeleške ličnosti koje su bile u prilici da saznaju za mnoge tajne, koje za svog života nisu smele ili nisu mogle da obelodane.

Vasa Kazimirović

Vasa Kazimirović

Budite prvi koji će napisati recenziju “Crna ruka – drugo izdanje”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.