Скупљачи перја

Шифра производа: 29732
Скупљачи перја
Број страна / Повез / Писмо:
158 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1288-2
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 900,00 дин.Цена са попустом: 720,00 дин.

Пред нама је филмски сценарио Александра Петровића који ИК Прометеј објављује поводом 50 година од награде „Grand prix special“ (1967) за филм „Скупљачи перја“.

„Петровићев текст је, разуме се, замишљен као предложак за филмско обликовање и тако га пре сбега ваља и читати. Специфично „филмске“ назнаке текста постају разумљиве за онога ко је филм видео. Тек када упоредимо литерарну подлсогу филмске творевине са том творевином самом, постаје нам до краја јасно од коликог су значаја слика и звук за коначно обликовање целине филмског дела. Богатство боја и облика које нам Петровићев филм нуди, повремено равних палети великих сликара, толико је и такво да аутору полази за руком да ликовну раван филма готово осамосстали, отприлике онако као што је Црњански осамостаљивао ритмичко-мелодијску раван своје прозе.

Издвајање ликовне димензије филма постиже Петровић и повременим ликовним одступањима и уметницима у виду појединих секвенци, смишљено на тај начин успоравајући ритам радње и тиме уједно застирући и пригушујући филмску поруку. Оваквим поступком уметничка вредност филма само се увећава, јер казивање постаје индиректније и посредније.

И у обликовању музичке равни филма Петровић се показао као прави мајстор. Не само што лепота са добрим укусом одабраних музичких илустрација знатно увећава богатство уметничких ефеката, него са своје стране утиче о на већ поменуто пригушивање и застирање поруке, утолико пре што Петровићеве илустрације никад нису дословне и директне.

Све дакле када се сабере, објављивање сценарија за Скупљаче перја добродошао је повод да се још једном скрене пажња на импресивни филмски опус овог нашег ствараоца и да се и тако допринесе да Александар Петровић коначно добије оно место које већ одавно заслужује.“ Никола Милошевић

Александар Петровић

Будите први који ће написати рецензију “Скупљачи перја”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.