Ubačeni elementi

Šifra proizvoda: 18308
Ubačeni elementi
Broj strana / Povez / Pismo:
76 / Broširan / Latinica
Dimenzije: 10 × 19 cm
ISBN: 82-7639-935-2
Godina izdavanja: 2005.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 320,00 din.Cena sa popustom: 224,00 din.

Nema na zalihama

IN MEMORIAM Milenko Zablaćanski (1955–2008) U utorak, 25. januara 2008. godine Milenko Zablaćanski, autor Prometeja promoter Velikog rečnika stranih reči i izraza i prijatelj naše kuće, preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji, od posledica teške saobraćajne nesreće. Milenko Zablaćanski je rođen 8. decembra 1955. godine u Bogatiću kraj Šapca. Gimnaziju je završio u Šapcu, a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1981. godine u klasi profesorke Ognjenke Milićević. U pozorištu „Boško Buha“ počeo je glumačku karijeru, a od 1985. godine bio je stalni član i prvak Pozorišta na Terazijama. Pozorišna publika pamtiće ga po ulogama u predstavama Lutka sa naslovne strane Alan Ford Briljantin Jubilej, Svetlosti pozornice, Svadba u kupatilu itd., po kabarateskim i monodramskim predstavama Zamisli život Moj Milenko leg’o je da spava Trajkovići, a režirao je, između ostalog komade Mušica Ljubinko i Desanka itd. Za ulogu Žana u predstavi Gospođica Julija dobio je nagradu Zlatni vitez u Moskvi, a za ulogu Radovana u predstavi Heroji nagrađen je Zlatnim ćuranom u Jagodini, kao i na Festivalu Joakimfest u Kragujevcu. Dobitnik je godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama. Zablaćanski će ostati upamćen i po ulogama u TV serijama Srećni ljudi, Porodično blago Stižu dolari, Ono naše što nekad bejaše. Trenutno se na Prvom programu RTS-a emituje serija Bela lađa u kojoj je igrao jednu od glavnih uloga. Bio je oženjen balerinom Snežanom Vesković sa kojom ima dvoje dece. Milenko Zablačanski se dugo bavio temama životinja i ljudskih bića sa grupom Ateljea mladih u Dramskom studiju Pančevo. Iz toga rada su proistekle dve predstave Kasparov orkestar i Ubačeni elementi, a iz predstave Zbirka priča – ispovesti životinja koje učestvuju u sudbini Kaspara i Eve. I kao što su predstave duhovite, ali veoma određene, tako su duhotive ispovesti životinja – Majmuna, Psa, Magarca, Tigra, Mackeu i same Eve, u obliku pripovedača. A sama knjiga Ubačeni element može da živi i svoj život igran i mimo predstave. Jovan Cirilov o autoru Glumac, spisatelj, pozorišni i televizijski reditelj. Njegovi autorski projekti igrani su na svim pozorišnim teatarskim festivalima stare Jugoslavije, a on je nastupao na scenama Londona, Moskve, Bugarske i bio učesnik BITEF-a, Grad-teatra Budve, Barskog ljetopisa, Edinburskog festivala. Sa Panonskom trilogijom gostovao je na prestižnom festivalu u Edinburgu.

Milenko Zablaćanski

IN MEMORIAM (1955-2008)
U utorak, 22. januara 2008. godine glumac i reditelj Milenko Zablaćanski, autor knjige Ubačeni elementi, koju je objavio Prometej, promoter Velikog rečnika stranih reči i izraza i prijatelj naše kuće, preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji, od posledica teške saobraćajne nesreće. Milenko Zablaćanski sahranjen je u petak, 25. januara u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.
Zablaćanski je rođen 8. decembra 1955. godine u Bogatiću kraj Šapca. Gimnaziju je završio u Šapcu, a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1981. godine u klasi profesorke Ognjenke Milićević. U pozorištu “Boško Buha“ počeo je glumačku karijeru, a od 1985. godine bio je stalni član i prvak Pozorišta na Terazijama.
Pozorišna publika pamtiće ga po ulogama u predstavama Lutka sa naslovne strane, Alan Ford, Briljantin, Jubilej, Svetlosti pozornice, Svadba u kupatilu, itd., po kabarateskim i monodramskim predstavama Zamisli život, Moj Milenko leg’o je da spava, Trajkovići bre, itd., a režirao je, između ostalog komade Mušica, Ljubinko i Desanka, itd. Za ulogu Žana u predstavi Gospođica Julija dobio je nagradu Zlatni vitez u Moskvi, a za ulogu Radovana u predstavi Heroji nagrađen je Zlatnim ćuranom u Jagodini, kao i na Festivalu Joakimfest u Kragujevcu. Dobitnik je godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama. Zablaćanski će ostati upamćen i po ulogama u TV serijama Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari, Ono naše što nekad bejaše. Trenutno se na Prvom programu RTS-a emituje serija Bela lađa, u kojoj je igrao jednu od glavnih uloga. Bio je oženjen balerinom Snežanom Vesković sa kojom ima dvoje dece.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Ubačeni elementi”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.