Tajna dramskih umetnosti – eseji o pozorištu i filmu

Šifra proizvoda: 30018
Tajna dramskih umetnosti – eseji o pozorištu i filmu
Broj strana / Povez / Pismo:
117 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1491-6
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 550,00 din.Cena sa popustom: 385,00 din.

Eseji objavljeni u ovoj knjizi nastajali su u rasponu od četvrt veka i prethodno su objavljivani na stranama časopisa. Tajna dramskih umetnosti može biti zanimljiva svakom ljubitelju umetnosti, iako je materija složena. Knjiga takođe može biti korisna onima koji se usavršavaju na Fakultetu dramskih umetnosti i srodnim akademijama.

„Ako je kritika deo kulturno-stvaralačke prakse koja posreduje između dela i njegovog recepijenta, onda je Danko Stojić i ovom svojom knjigom na uzoran način odgovorio poslanju književnog, pozorišnog i filmskog kritičara ovog puta u razotkrivanju tajne dramske umetnosti.“

Iz recenzije Žarka Dragojevića

Iz sadržaja:

  • Prevazilaženje krize
  • Prasatara dilema: forma-sadržina
  • Svrha i smisao umetnosti
  • Suština glume
  • Izraziti se telom – a ne samo rečima
  • Fenomen Sare Bernar
  • O dramskoj režiji
  • O operskoj režiji

Danko Stojić

Danko Stojić (1958), diplomirani filmski i TV reditelj, magistar filmologije i književnik. Tokom 1980-ih i 1990-ih godina po svojim scenarijima je za RTS – TVB i druge medijske kuće režirao veći broj polučasovnih filmova, emisija, priloga i kratkih filmova,  vezanih za kulturu. Njegov najcenjeniji inajviše puta prikazivani TV film nosi naziv „Adriana – portret balerine“ (1989). Stojić se takođe istakao TV serijom „Nemi jezik“ (1992/93).

U novom veku Stojić se vraća režiji i po svom scenariju debituje kao reditelj dugometražnog ihranog filma „Psiho-seansa“ (2014), u produkciji Doma kulture – Studentski grad. Ovaj film je prikazan na nacionalnim festivalima, doživeo je bioskopsku premijeru i TV reprize, a sada je dostupa na Jutjubu.

Objavio je sledeće stručne knjige: Moć filmskog fantazma (1998); Ljudsko ponašanje na filmu (2001), Detalj na filmu (2002); Knjiga o filmu (2009); Nesnimljeni filmovi (2009) i Volite li stari domaći film (2014).

 

Budite prvi koji će napisati recenziju “Tajna dramskih umetnosti – eseji o pozorištu i filmu”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.