Страдање Босиљке Пасјанске

Шифра производа: 30280
Страдање Босиљке Пасјанске
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
69 / Мек / Ћирилица
Димензије: 12 × 17 cm
ИСБН: 978-86-515-1761-0
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Књига се продаје само у цркви Светог Преображења у Пасјану, где се налазе мошти Свете Мученице Босиљке Пасјанске, а сав приход намењен је том храму.

Ново књижевно остварење наше, сада већ јавности познате списатељице Зорице Шошић Максимовић, води нас овога пута у далеку прошлост, у време османлијске владавине на овим просторима која је утицала на то да су Албанци (односно Арнаути, Шиптари – Арбанаси, како их овде сви ми називамо у својим књигама или причама у зависности од тога која се прича обрађује, а који су у већини случајева српског порекла, јер су им преци били Срби који су се силом потурчили и примили исламску веру) вршили терор над дојучерашњом браћом својом.

Један од случајева терора је и ова прича о нашој сестри, светитељки, великомученици, Босиљки Рајчић. Она је Пасјанка о којој се до пре пар година, нарочито у време комунистичке владавине, веома мало знало јер се истина о страдању српског
народа у том делу Србије није смела износити како би се одржало привидно братство и јединство.

Новица Ђорђевић – Косов

Зорица Шошић Максимовић

Зорица Шошић Максимовић је рођена 1965. године у Пасјану код Гњилана. Основну школу је завршила у свом родном селу. Средњу школу завршила је у Гњилану. Студирала је права у Нишу.

Писањем се бавила још у основној и средњој школи, где су њени радови били награђивани на општинским такмичењима. Добитница је Захвалнице, Благодарнице и Похвале. Заступљена је у часопису Удружења СРБ који негује поезију.

Објављена дела:

Угашена огњишта  (збирка прича, 2016); Тода (роман, 2017); Свадбени обичаји у Косовском Поморављу почетком XX века (монографија, 2019).

Будите први који ће написати рецензију “Страдање Босиљке Пасјанске”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.