Savršen šut

Šifra proizvoda: 30190
Savršen šut
Broj strana / Povez / Pismo:
432 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 12 × 21 cm
ISBN: 978-86-515-1661-3
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 900,00 din.Cena sa popustom: 720,00 din.

Autorka je i ovoga puta pokazala izuzetno umeće u vođenju više paralelnih i unakrsnih radnji koje se međusobno prepliću u stvaranju dramatičnih zapleta i situacija koje nas ostavljaju bez daha. Njeno poznavanje fudbala je zavidno, iako se Radmila Satarić ne postavlja u ulogu običnog sportskog komentatora. Posebnu uverljivost postigla je vežući priče o tekstilnoj industriji, modi, proizvodnji tkanina od prirodnih materijala, problemima sela i grada, sportu i svim detaljima vezanim za njega.

Naslov otvara fudbalsku karijeru mladog seoskog vodeničara Marka, čiji razvojni put pratimo od rada u očevoj vodenici, preko prve ljubavi i zanesenosti loptom koja će ga dovesti do neslućenih podviga.

Mnoge svetske i naše fudbalske zvezde su postale popularne baš zahvaljujući svojim moćnim šutevima i ogromnom broju golova. „Savršen šut“ je stalan motiv u romanu i već od naslova svojom „šuškavom asonancom“ asocira na put lopte od igrača do mreže. Lopta je kao globus, slična planetama u kosmosu, a kada sjajan igrač kao Marko (alias Princ Markoni) barata njome – ta igra postaje visoki artizam…

 

„Fantazija o velikom novcu koji se može dobiti ne igrajući fudbal, a prateći ga sa manipulantskim namerama proključala je u glavama besposlenih navijača i pokvarila istinu o plemenitoj igri, kao što i svako plemenito delo može ukaljati prljava namera dokonih ljudi koji danima planiraju loše stvari.“

 

Radmila Satarić

Radmila Satarić, pisac, profesor srpskog jezika i književnosti. Radila je u uglednim srednjim školama u Beogradu i Novom Sadu. Iza sebe ima zbirku modernih priča romaneskne strukture „Staklene stepenice“, te je bila predložena za NIN-ovu nagradu i nagradu Pečat vremena za 2015. godinu.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


  1. :

    Želim da se zahvalim mojoj omiljenoj autorki za još jedan „pun pogodak“ u svetu romana. Drago mi je da i kroz ovaj roman mogu još bolje da upoznam život. Hvala i na tome što nam je skrenuta pažnja na one stvari koje nisu ni malo pozitivne (iskorišćavanje drugih, tj. bogaćenje na tuđ račun), što me podseća da treba kroz život ići otvorenih očiju. Ono što je prelepo, to je da pozitivni postupci, pošteni odnosi, ljubav prema bližnjima (lepa reč i pažnja mogu lošeg čoveka ponovo da dovedu na dobar put), na kraju, ipak, uvek donesu i lepe rodove. Mnogo su mi se dopale brojne deskripcije, koje dočaravaju ne samo sliku, nego i miris (cveća, hrane,…). Sve je predivno, poučno i ostavlja bez daha. Moje čestitke i za fudbalsku terminologiju. Bilo mi je žao kada sam došla do kraja romana, ali se iskreno nadam da će ih biti još. Najveća ocena i veliko hvala..