Плаве слутње

Шифра производа: 30418
Плаве слутње
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
170 / Тврд / Латиница
Димензије: 1421 cm
ИСБН: 978-86-515-1801-3
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 770.00 RSDЦена са попустом: 616.00 RSD

У фокусу читаочеве пажње поново се нашла вредна књига ауторке Миле Јојкић Војновић, а за разлику од њеног веома занимљивог и иузетног првенца-романа, овде се ради о збирци, углавном интимистичке поезије под насловом ПЛАВЕ СЛУТЊЕ. Сам наслов асоцира на драге, питоме дане младости, када је све изгледало могуће, на дохват руке, од првог изданка траве, па до бескрајности небеског плавила, када су прсти могли да досегну сунце или мекоћу ноћи и месечине, али, када је опет изгледало све тако далеко, магловито, скоро недостижно и чежњиво. Наравно, реч је о познатој апсурдности, коју само младост уме да приреди и смести је у емотивне оквире посматрача, актера, а у овом случају. конкретно саме ауторке. Баш такве и сличне противречности су оно по чему целог живота памтимо, не само догађаје, датуме, него и ритмику размишљања у тим младалачким данима. То нам доцније употпуњава и обогаћује комплетан живот и, зависно од опредељења, склоности, знатижеље или упорности, ствара од нас људе, пуне разумевања и за друге, колико и за саме себе.

 

Тодор Бјелкић

Мила Јојкић Војновић

Мила Јојкић Војновић рођена је у Новом Саду, од оца Уроша Јојкића и мајке Стефаније, (девојачко Медурић), почетком друге половине прошлог века, 9. марта 1957. године. Још у основној школи ревносно читајући лектиру заволела је књиге. Најрадоснији догађај детињства десио се у дану када јој је тата поклонио едицију библиотеке Ластавица, од 1оо књига, све са дрвеном полицом. Љубав према књигама утицала је на њу да и сама почне да пише, прво дечије песме, а касније и љубавне, онако чежњиве, некако с пролећа када се све буди па и љубав. Било је ту и кратких прича и једна позоришна игра инспирисана Молијеровом Тврдицом али све то чинило јој се некако не довршено, недоречено…

Нека од ових дела објављена су у различитим листовима и часописима. Жеља јој је била да студира књижевност и да једнога дана постане списатељица али живот је имао сасвим други сценарио. Завршила је Пословно-правни факултет у Новом Саду, и цео радни век бавила се банкарством, девизним пословањем, правничким пословима и пословима судског вештака. Слободно време, кога је било увек мало, проводила је у природи као планинарка и гљиварка и даље пишући по коју песму. Три деценије живи у складном браку са Ђорђем Војновић – Ђуром, из Лединаца, кога из милоште зове Ђола, окружена разумевањем, свакодневном пажњом и љубављу. Једно друго подржавају и инспиришу у креативном стваралаштву.

Данас када као пензионерка ужива јесен свог живота, остварила је животни сан. За две и по године рада, написала је свој први роман ЈЕСЕН У ФИРАНГАМА ЗАБОРАВЉЕНОГ ПЕНЏЕРА.

Будите први који ће написати рецензију “Плаве слутње”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.