LAZIN KROS životu uz nos

Šifra proizvoda: 27611
LAZIN KROS životu uz nos
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
336 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 14 × 22 cm
ISBN: 978-86-515-0571-6
Godina izdavanja: 2009.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, TISKI CVET

Cena: 800,00 din.Cena sa popustom: 560,00 din.

Milan Živanović

LAZIN KROS

životu uz nos

 

…Konsultujući bogatu građu, rasutu u mnogobrojnim knjigama i u periodici, a to je više od sto bibliografskih jedinica, novosadski književnik i novinar Milan Živanović (1950) latio se izazovnog  posla da pohvata pokidane konce, sazda celinu koja će biti najvernija  životu – biografiji Laze Kostića. Polazeći od repernih tačaka, a one su ovde Kovilj, Novi Sad, Pešta, Beograd, Petrograd, Cetinje, Krušedol, Sombor, Beč i druga mesta, adrese na kojima je Kostić pronosio svoju osobenu pojavu i ovekovečio jedinstveno delo, Živanović je izabrao mozaičnu strukturu i govor činjenica kao glavnog nosioca kazivanja…

…Polazeći od svih ovih otežavnih i pogodnih okolnosti, Živanović pribegava novinskom postupku i književnoj akribiji. Brzo selektuje činjenice, proniče u istorijski kontekst, povezuje događaje, postepeno uspostavlja portret začetnika naše moderne poezije, ali i značajne ličnosti naše političke scene. Pri tome, on gleda da svedočanstva uzima iz prve ruke, ako ih ima, a zatim se oslanja na ono najbolje i najvrednije što je o Kostiću rečeno i napisano.

U dvanaest poglavlja koja predstavljaju zaokrete i prekretnice Kostićeve uzbudljive biografije, Živanović piše jasno i nepri-strasno, bez patetike, ali sa novim uvidima i ocenama slučaja Kostić. Uz odnegovani književni jezik i stil, priređivač je u rukopis uneo i poseban i bogat vizuelni materijal koji odlično korespondira sa pisanom građom. On je tim dragoceniji, jer se sada pojavljuje na jednom mestu i u jednoj celini.

Na kraju knjige priređen je specijalan dodatak. U njemu su Kostićeve najpoznatije pesme i najčuvenija Santa Maria della Salute, njegov tajni Dnevnik, odlomci iz Knjige o Zmaju, Isidorin esej o Kostiću…

…Nemamo ovakvu knjigu o Lazi Kostiću – o njegovom životu sa mnogim seobama, o njegovom pesništvu, o njegovom učešću na javnoj i političkoj sceni. Ovo je knjiga za svaku biblioteku i za svakog čitaoca, privrženog otkrivanju novog tumačenja života i dela kojima kraja nema.

 

Ljuba Vukmanović

Milan Živanović

Budite prvi koji će napisati recenziju “LAZIN KROS životu uz nos”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.