Iz sna u san – Dnevnik Lenke Dunđerski

Šifra proizvoda: 30240
Iz sna u san – Dnevnik Lenke Dunđerski
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
56 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13 × 20 cm
ISBN: 978-86-515-1695-8
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 690,00 din.Cena sa popustom: 414,00 din.

Literatura često preuzima ulogu da dopriča ono što je inače ostalo neispričano, nedokazivo u svetu činjenica, naročito u vazda uzbudljivim i od javnosti skrivenim intimnim međuljudskim (naročito ljubavnim) odnosima velikih ljudi. S obzirom da je reč o nikad razjašnjenoj, iznenadnoj i zagonetnoj smrti Lenke Dunđerski, autorka ove priče poslužila se direktnim iskazom „same Lenke“ kako bi do kraja bila ispričana stvarna „istina“ o njenoj velikoj ljubavi, dramatičnim okolnostima u kojima ona ostaje neostvarena, ali i večitoj kazni, kojom je ona ovenčala velikog pesnika, što će, najzad, rezultirati onim što je poznato – njegovom velikom pesmom.
„Istorija, prilično oskudna, kada je reč o vrlo značajnoj porodici Dunđerski, pa i ona mnogo bogatija koja se bavila odnosom Laze Kostića i Lenke Dunđerski, nije zabeležila otkriće dokumenta koji bi mogao odgovarati nečemu što bismo mogli nazvati Dnevnikom ove rano preminule muze Laze Kostića. I ne samo to, nego nije zabeležen ni nagoveštaj da je Dnevnik uopšte postojao, da ga je Lenka pisala. Naravno, ako uzmemo u obzir „duh vremena“, da su Spomenari i Dnevnici bili uobičajena literarna i intimna praksa „viđenijih“ devojaka tog „graždanskog“ sveta, za pretpostaviti je da je ovakav Dnevnik mogao biti pisan rukom same Lenke Dunđerski. No, velim, samo je pretpostavka u pitanju. I druga jedna stvar je navodila mnoge da pomisle na Dnevnik Lenke Dunđerski, a to je postojanje tajnog Dnevnika Laze Kostića, ispisanog na francuskom jeziku i prilično „cenzurisanog“ od strane njegovog, i porodice Dunđerski, lekara Dragoljuba Simonovića. Prosto „demon analogije“ navodio je mnoge tragaoce i „arheologe“ ove ljubavne priče između Pesnika i njegove Muze na pomisao o postojanju Dva Dnevnika…“
Mr Zoran Subotički

„Iz sna u san – dnevnik Lenke Dunđerski“, kako je pun naslov ove knjige, Slavica Garonja prvi put je objavila u Letopisu Matice srpske (2011), a zatim ga je prenela u svoju zapaženu zbirku pripovedaka („Izidina kopča“, SKZ, 2013) gde je bila u najužem izboru za Andrićevu nagradu.

 

Slavica Garonja

Rođena 1957. u Beogradu. Sve nivoe studija (osnovne, magistarske, doktorat) završila na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorirala sa temom: Motivi i repertoar srpske narodne lirske i lirsko-epske poezije Vojne krajine i Slavonije u zapisima 18. 19. i 20. veka (2004). Profesor univerziteta i književnica. Učestvovala na više desetina naučnih konferencija u zemlji i inostranstvu i objavila preko 400 naučnih radova i članaka.

Bavi se usmenom književnošću (folkloristikom), književnošću Srba iz Hrvatske, književnošću koju pišu žene (rodnim studijama), književnom kritikom i beletristikom.

Predaje kao vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Iz sna u san – Dnevnik Lenke Dunđerski”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.