Ходочасница воде

Шифра производа: 30287
Ходочасница воде
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
277 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1767-2
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 770.00 RSDЦена са попустом: 462.00 RSD

Поетски роман Ходочасница воде је савремена прича о судбини, животу и прикљученију једне имигрантикиње, чији живот пратимо од њеног опраштања на Славији у Београду, до пензионерских дана у далекој Канади. Временски лук захвата четврт века, од „Прве разгледниец из Торонта“, из 1994. па до „Нове разгледнице из Торонта“ писане 2019. године. Једна задати живот, који јунакиња напушта, замењује са другим, још неизвеснијим, у којем актера чекају велика искушења у земљи где је све подређено новцу.

Ово је заправо емигранстка прича о невидљивом, а стварном континенту апатрида који плута овим светом.

Понекад, хотимична искривљавања у језику израз су расапа у глави и животу, израз изглобљене перцепције стварности и сопствене судбине. Апатрид је као љуска у океану, стално на удару „немилих ветрова“ (Одисеја). Позивање на Иштвана Домонкоша, на његову поему „Хаварија“ је крајње оправдано, јер је нови живот у другој земљи, претећа хаварија и неизвесност, било да су у питању тражење или губитак посла, откази, лудило спремања за часове, или преваре, подвале, обмане новог света, у којем живот постаје програм, а ми само померање миша на компјутерској слици света. Тај свет има своја правила у којима се идентитет лако губи, и све је подређено глобалистичким принципима мешања нација и контроли над њима.

Ратомир Рале Дамјановић

Додај рецензију

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


 1. :

  Tek sam počela, ali morala sam da se javim nakon što si saznala da se u Kanadi ne pegla veš.💕
  Pročitala sam u dva daha, tj. dana tvoju neobičnu knjigu. Nemoguće je da staneš, jer hoćeš stalno da ideš dalje i dalje. Volim što iz svega izbija široko obrazovanje koje smo dobili u dalekoj, bivšoj zemlji – nekoliko referenci na svakoj strani iz istorije, književnosti, jezika, filma i generalne kulture.
  Snezana, tvoj talenat je očevidan i zaista ti se divim. Hvala ti mnogo za knjigu i radost čitanja. Moja prijateljica iz Bgda (ovdje u Kaliforniji preko 30 gpdina) je poslala kćerki koja živi tamo da joj kupi knjigu. Ja sam poslala korice i dvije strane da pokažem zašto mi se toliko svidja. Zaista si neverovatno talentovana.

 2. :

  Нико не може тако препознати аутентичност реченог, као читалац који је непосредно доживео овај нови „задати живот“ имигранта као припадник наше заједнице у Канади и зато поетски роман, Ходочасница воде, свесрдно препоручујем као обавезну лектиру.

 3. :

  Прочитах књигu у даху.
  Никадa нисам читала нешто у тако питкој форми са пуно поетике, аутентичности, хумора.
  Стварно сам одушевљена!

 4. :

  Лабуд Драгић:

  Све тече, све жубори као бистра вода; све ипак одише вером и ведрином; снагом живота и неподношљивом лакоћом постојања.
  Kњига је врло паметно прављена. Стиховна форма јој даје одговарајући ритам који следи ритам савременог да не кажемо модерног живота. Слојевита је и делује у свим правцима. Духовита је и жива. Непретенциозна, а опет не пада у тривијалност. Одлично је поглавље о псовкама а могло је бити и трипут дуже.
  Ова књига има и других врлина: преводива је и врло комуникативна, тако да верујем да прави успех тек предстоји. Честитке и поздрави. Може и обрнуто тј вице верса!👋