Antić, njim samim

Šifra proizvoda: 00209
Antić, njim samim
Broj strana / Povez / Pismo:
183 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 cm
ISBN: 978-86-7639-524-1
Godina izdavanja: 2000.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 580,00 din.Cena sa popustom: 464,00 din.

Radovan Popović napisao je književnu biografiju Miroslava Antića koja, po mnogo čemu, predstavlja jedinstveni podvig – naime Antić čitavim svojim životom (1932–1986) strašno je nastojao da razgradi međe sna i jave, takozvanih svakojakih vlastitih i pomalo naših stvarnosti i uznesenog poetskog doživljaja kome je do poslednjeg trena bio odan. Zaista je ovaj sanjar, mornar, slikar, reditelj, reporter, pesnik, dramatičar, putnik, putovođa, pevač, bokser, usmenjak, urednik bio jedan od onih izuzetnih buntovnika naše moderne literature koji je po svaku cenu, bez šavova i naknadnih kombinacija, nastojao da razgradi svet poeziju i vlastitu biografiju.

Utoliko i biografski zadatak Radovana Popovića bio teži i zamršeniji. I utoliko je veće zadovoljstvo čitaocima kada tako životno, suvereno i prisno mogu na ovim stranicama da prepoznaju pesnika koji je, već toliko decenija, kultna ličnost naše ukupne kulture u drugoj polovini dvadesetog veka.

Aleksandar Tišma


Radovan Popović

Rođen je 1938. godine u selu Dub. Gimnaziju je završio u Užicu, a književnost je studirao u Beogradu. Bio je dugogodišnji urednik kulturnog dodatka Politike, a objavio je i čitav niz književnih biografija. Za knjigu Život Meše Selimovića nagrađen je 1988. godine Oktobarskom nagradom grada Beograda za književnost.

Član je srpskog PEN kluba i član upravnih odbora Zadužbine Ivo Andrić, Zadužbine Desanka Maksimović i upraveFondacije Vasko Popa.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Antić, njim samim”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.