U registru eseja

Šifra proizvoda: 27967
U registru eseja
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
233 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 16.5 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-0716-1
Godina izdavanja: 2012.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.180,00 din.Cena sa popustom: 944,00 din.

O odlikama eseja kao literarnog žanra i o njegovom mestu unutar kulture kojoj pripada raspravlja se opširno i jezgrovito u poslednjem tekstu ove zbirke – koji, uzgred rečeno, podseća i na razmatranje Sretena Marića Proplanci eseja, u istoimenoj knjizi (Beograd, Nolit, 1979). Stoga ćemo se ovde ograničiti na nekoliko napomena o opsegu zbirke i o ličnostima nekih od autora, posebno onih iz starijih generacija.

Ovaj izbor iz rumunske esejistike pokriva vremenski raspon od tridesetih godina XX veka do danas. Svi zastupljeni autori uživaju prestiž u kulturi Rumunije, a neki pripadaju samom vrhu njenih intelektualnih dostignuća. Jedni su pretežno poznati i cenjeni upravo kao esejisti: Paul Zarifopol, Emil Cioran, Alexandru Paleologu, Alexandru George, Oktavian Paler… Drugi su, po opštoj usmerenosti duha, pre svega sistematski mislioci, kod kojih je pisanje eseja tek dodatno, uzgredno zanimanje, produžetak i prigodna primena stavova iznetih i obrazloženih u njihovim obimnijim delima. Takav je pre svega slučaj Luciana Blage, mislioca koji je svoju filosofsku viziju izgradio i izložio u obliku četiri trilogije, a slično je i kad su posredi Tudor Vianu, Mircea Eliade ili Konstantin Noica.

 

Pri izboru eseja, glavni kriterij bio je intelektualna i literarna vrednost tekstova; samo u nekoliko slučajeva sastavljač je podjednako poveo računa i o potencijalnom interesu temâ (Sredozemlje, Balkan, evropske integracije, specifične odlike rumunskih mentaliteta i kulture) za savremenu čitalačku publiku kojoj se zbirka prvenstveno obraća. S obzirom na brojnost odabranih eseja i na njihov široki tematski raspon, grupisani su, uslovno, u tri odeljka, među kojima, dakako, ima višestrukih presecanja. Inače, svaki se esej može čitati i sasvim nezavisno od ostalih.

 

Sastavljač

Dragan Stojanović

Budite prvi koji će napisati recenziju “U registru eseja”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.