Kristali uma i duše

Šifra proizvoda: 30011
Kristali uma i duše
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
286 / Tvrd / Latinica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1482-4
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.100,00 din.Cena sa popustom: 880,00 din.

Pohvala Dimitriju Panfilovu i njegovim Panfilijadama

 

U prirodi je stvari da umni i duhom obdareni ljudi najviše uživaju u manifestacijama duha koje, plene um i maštu i podstiču nas  da u mudrosti i duhovnosti tražimo ne samo naknadu za osiromašenu svakidašnjicu bitisanja ili prostore u kojim se definitivno i svakodnevno proveravaju i formiraju moralni i društveni regulativi, nego i onaj čisto umetnički užitak koji je čisti dar Božji i čija se blagodet ne može ničim drugim ljudskim zameniti.

Sada nas je Dimitrije Panfilov obradovao jednom novom i drukčijom zbirkom: antologijom najlepših mudrih, lepih i duhovitih izreka i aforizama skupljanih godinama sa svih mogućih jezika i iz, takoreći, svih kulturnih baština sveta. Tako smo dobili svetsku riznicu ljudske pameti, lepote i humora u kojoj dostojno a poneki put i reprezentativno mesto zauzimaju i naši aforističari, uključujući tu i samog autora, koji nije samo marljivi skupljač nego i kreativni pregalac.

Niko ne može tačno da obeleži trenutak kad se prvi put javila potreba ljudska da se zabeleži i preda svom potomstvu sažeta i proverena sinteza zajedničkog iskustva. U svakom slučaju, ona sasvim sigurno datira pre pojave svake pismenosti: u takozvanim usmenim civilizacijama, svaki duhovni prozvod a naročito onaj koji ima poslovični i gnomski karakter (ako mu oduzmemo magijsku funkciju eto nečeg što podseća na naš savremeni aforizam!) predstavljao je i nezaobilazno sredstvo vaspitanja. Narodne izreke koje se bliže našem aforizmu vekovima su služile da razvijaju smisao i potrebu za sažetim, slikovitim, lepim izražavanjem; razvijale su smisao za humor i pošalicu, upućivale članove zajednice šta valja, a šta ne valja činiti.

(…)

Ova antologija mudrih, duhovitih i duboko promišljenih izreka koju je sastavio Dimitrije Panfilov vodi i o tome računa, ali je njena svrha gotovo podjednako raspodeljena na dve funkcije: da uskrati neprijatno iskustvo koristeći tuđe; da se malo poigra sa svim i svačim i tako nam olakša i rastereti svakodnevicom preopterećeni senzibilitet.

(…)

Možda ova knjiga najviše duguje njegovoj čitalačkoj strasti. Duboko verujem da će ovaj izbor, ako dopadne u ruke neurednih ili neredovnih čitača, rasplamsati pravu čitalačku strast, a u rukama istreniranih čitača rasplamsaće takmičarsko nadmetanje u proširivanju lepote reči bez koje ljudski duh zaista ne može.

Zoran Gluščević

Dimitrije Panfilov

Budite prvi koji će napisati recenziju “Kristali uma i duše”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.