Antologije svetske poezije – 3 knjige po ceni 1

Šifra proizvoda: AK019
Antologije svetske poezije – 3 knjige po ceni 1
Povez / Pismo:
Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13 × 20 cm
Godina izdavanja: 2003.

Cena: 2.700,00 din.Cena sa popustom: 900,00 din.

Antologije svetske poezije u prevodu Dragoslava Andrića

Dragoslav Andrić bio je čuveni  srpski pisac, dramaturg, leksikograf, publicista i šahista, sastavljač antologija i prevodilac umetničke literature na srpski sa francuskog, engleskog, nemačkog, holandskog, ruskog i drugih jezika. Preveo je preko 130 knjiga poezije, proze i drame.

Rođen je 1923. godine u Čačku, od oca Jelisija, oksfordskog đaka i majke Zorke, učiteljice. Nakon završene Prve beogradske muške gimnazije, školovao se na pozorišnom odseku Muzičke akademije u Beogradu i u dramskom studiju Narodnog pozorišta Srbije. Završio je englesku filologiju na Filozofskom fakultetu. Umro je 2005. godine u Beogradu.

Antologija stare kineske poezije

Od svih kineskih dimenzija, vremensku kao da je najteže prilagoditi evropskoj vizuri: ona je i najodgovornija za tolike razlike u psihološkoj perspektivi. Otuda je i neminovno, mada u svojoj pristrasnosti tako naivno, naše čuđenje „kako je to” stara Kina gotovo tri hiljade godina ostajala bez ikakvih dodira sa Zapadom. Otuda, takođe, činjenica da nijedna književnost ni približno nema tako dugu povest kao kineska – za nas predstavlja samo kuriozitet.

Antologija poezije američkih crnaca

U prvo vreme, ako bi na tlu Novoga sveta slučajno posegnuo za pismenošću, crni rob, otkriven na delu, obično je plaćao prstima koji bi mu zato bili odsečeni. Ipak, priređivač pokazuje da su, uprkos teškom položaju, američki crnci itekako pisali poeziju. Od narodne poezije do savremenih autora…

Američka poezija danas

„Ogromna količina poezije što se i dalje piše u zemlji u kojoj, kako se pretpostavlja, dominiraju samo materijalne vrednosti – začuđujuća je i besprimerna. Antologija Dragoslava Andrića pokazuje da je nešto od toga stvaralaštva najvišeg literarnog kvaliteta. Naravno, bez njegove izvanredne sposobnosti kao prevodioca, opseg i kvalitet američke poezije ne bi bio dostupan srpskom čitaocu.“ – Čarls Simić

 

Poručite komplet od 3 knjige po ceni jedne
Puna cena kompleta: 2.700,-
Cena s popustom: 900,-

Dragoslav Andrić

Dragoslav Andrić je rođen 1923. godine u Čačku, od oca Jelisija, oksfordskog đaka i majke Zorke, učiteljice. Nakon završene Prve beogradske muške gimnazije, školovao se na pozorišnom odseku Muzičke akademije u Beogradu i u dramskom studiju Narodnog pozorišta Srbije. Završio je englesku filologiju na Filozofskom fakultetu. Umro je 2005. godine u Beogradu.

Postao je poznat u 1970-im i 1980-im godinama po svom „Rečniku žargona”, humorističkoj zbirki „Svaštara, udžbenik nonsensa”, antologiji rok-poezije „Stereo stihovi” i nekoliko zbirki i antologija svetske poezije, između ostalih i „Stihovi” Ogdena Neša, Andrićevog omiljenog pesnika. Između 2003. i 2004. izdaje antologiju svetske poezije u šest tomova, „Američka poezija danas”, „U ime zemlje” (kanadska poezija), „Otisak srca u prašini” (poezija američkih crnaca), „Ko, je l’ ja?” (engleska i američka humoristička poezija), „Svet u kapi rose” (klasična kineska poezija), „Ne pali još svetiljku” (stara japanska poezija).

 

Andrić je 10 godina radio i kao dramaturg u pozorištu. Glumica Radmila Andrić mu je bila supruga.

 

 

Budite prvi koji će napisati recenziju “Antologije svetske poezije – 3 knjige po ceni 1”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.