Antologija Kapor – 2. izdanje

Šifra proizvoda: 28042
Antologija Kapor – 2. izdanje
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
478 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 11 × 18 cm
ISBN: 978-86-515-0772-7
Godina izdavanja: 2012.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Ona erotičnog pamćenja

Niko kao Momo Kapor prolaznosti našeg veka i beznadežnom sivilu naših izgužvanih biografija koje su proticale u znaku osrednjosti, nije tako pronicljivo i prividno ležerno sugerisao atribute intimne čovekove sreće. Sve uprkos siromaštvu, oskudnim i zamračenim vidicima, ograničenjima svake vrste.

Kaporovo književno štivo nalik je na murale bezbrižne, gamenske mladalačke igrivosti, ali i na grafite upozorenja i beskrajne žeđi za putovanjem, za raznolikostima bogomdanim.

Svet farmerki i putničkog sindroma u Kaporovim živopisnim pričama, podliscima i romanima uostalom, neponovljivo je osvojen za sve nas, svakojake, ali iza one koji dolaze. Govorljivost njegovih knjiga neposredna je, svakako i srećna okolnost: inspiracija je ovde uvek na strani onoga šta ikako ljudi govore. Jednako na Menhetnu kao i na Kalenićevoj pijaci, na neprikosnovenoj Adi iu zagrebačkoj kazališnoj kavani, pred rimskim fontanama kao i pred niskim žitnim poljima Bačke.

Više i temeljitije se o našim ljudima i krajevima doznaje iz Kaporovih knjiga nego iz  lektire čitave biblioteke studija iz sociologije i geopolitike. Njegove izreke i opaske odavno su postale krilatice našeg urbanog, novog usmenjaštva.

 

Kapor je usaglasio svoj govor i svoje pismo. No, ipak, čak i kada su njegovi monolozi ili dijalozi tek samo prethodna mera, neobazriva provera, oni su ostavljali trag neprevodljivosti, šarm čoveka koji je i naše grdne muke i tolike neprijatne stvari kazivao bez zazora i bez poslednjih primisli. Kaporovo pismo je jednostavno overavalo ono što je bilo ranije, više nimalo ne podozrevajući, već se predano prepuštajući svojim nadasve hirovitim i duhovitim karnerima.

 

Njegove replike su često već odavno postale krilatice autentičnog beogradskog idioma. Kada se pominje fabulozni uspon Balkanskom ulicom, onda nikada nemojte zaboraviti da se njome po visokoj vetrometini prestonice približava ubrzanim korakom još jedan Žilijen Sorel, njegovih knjiga. Kada poklanjate žute ruže, vi se zaumno prisećate da ih je svojevremeno ovaj famozni autor slao Beli Krleži, alijas Leposavi Kangrga. Kada se igrate s Ajaksom, onda je u pitanju zaista onaj njegov fabulozni (p)seter. Kada pomenete Francusku 7 ili Mažestik, svakako računajte s tim da je te adrese voleo i overio baš Kapor.

Svakako, Kaporov uticaj, koji bi se zaista mogao pisati i velikim početnim slovom, u cinoberu na mnogobrojne savremenike i poslednike nije prepoznatljiv u oponašanju, nego u sugestivnom i raskalašno opuštenom ponašanju, bez strogih formi i uniformi. Kao što ni u ovom času ne treba prenebregavati njegov uticaj na crtače, u konkretnom novosadskom miljeu Miću Uzelca i Doru Bosioka. Uticaj svakako oslobađajući, lagodan.

Draško Ređep

Draško Ređep

Draško Ređep, likovni i književni kritičar i esejist, rođen je 1935. godine u Osijeku, preminuo 2019. godine u Novom Sadu.

OBJAVLJENE KNJIGE:

 • Antologija Crnjanski, I izdanje 1993, II izdanje 2007
 • Poslednja večera, Književna opština Vršac, 2004,
 • Minuli mrak (ogledi), Svetovi, 2004,
 • Antologija Tišma, Prometej — Novi Sad, 2006,
 • Kojih nema, Književna opština Vršac, 2008,
 • Srpski sever, Pešić i sinovi, 2009,
 • Skela miruje, Azija putuje, Književna opština Vršac, 2011,
 • Antologija Kapor, II izdanje, Prometej, 2012,
 • Antologija Antić, Prometej, 2013,
 • S obe strane reke, Prometej, 2013,
 • Devet boja Banata, Agora, 2014.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Antologija Kapor – 2. izdanje”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.