Антологија Пушкин

Шифра производа: 27175
Антологија Пушкин
Број страна / Повез / Писмо:
472 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 11 × 18 cm
ИСБН: 978-86-515-0299-9
Година издавања: 2009.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 720.00 RSD

Пушкиново стваралаштво у највећој могућој мери садржи сложено виђење и осећање света. Уметнички снажно доживљено, импресивно кондензовано и на одређен начин уобличено. Својим песмама, драмским текстовима, романом у стиху, својим прозним делима Пушкин је донео огромно богатство идеја, дубину осветљавања суштинских питања човековог постојања, виђеног из перспективе човека прве половине XIX века и са подручја које је тек улазило у европски историјски и културни универзум. Он је кроз национално ушао у срж општељудског. Пушкиново место је и у историји и у савремености. У његовом делу је амалгамисано и стваралачки сједињено све до чега је европска култура до тог времена била дошла, све што је понудио народни стваралачки геније.

Витомир Вулетић

Витомир Вулетић (Лончаник, 1926 – Нови Сад, 6. септембар 2018), професор Новосадског универзитета.

Рођен је 1926. у Лончанику крај Уба. Дипломирао је 1952. године на Филозофском факултету у Београду на студијској групи за руски језик и књижевност, а 1954. године и на студијског групи за југословенску књижевност и српскохрватски језик истог факултета. Докторирао је 1964. године на Филозофском факултету у Београду одбрањеном дисератацијом “Идеолошки и естетички погледи Светозара Марковића и руски револуционарни демократи”.

До доласка на Филозофски факултет проф. др Витомир Вулетић је предавао српску књижевност у Учитељској школи у Сремским Карловцима и био професор руске књижевности на Вишој педагошкој школи у Новом Саду. На Филозофском факултету у Новом Саду радио је од 1. децембра 1962. године до одласка у пензију 1987. године.

Почео је да ради као предавач за руску књижевност (1962). Убрзо је докторирао (1964) и исте године је изабран у звање доцента за руску књижевност. У звање ванредног професора изабран је 1970. године, а у звање редовног професора 1976. године. Проф. др Витомир Вулетић је као дугогодишњи шеф Катедре за руски језик и књижевност, до одласка у пензију 1987. године, био покретач многих научних активности на Катедри (пројеката, научних седница Катедре, међународне сарадње).

Универзитетски професор руске књижевности др Витомир Вулетић свој научни рад усмерио је у три главна правца: историја руске књижевности, српско-руске књижевне везе, историја српске књижевности и културе. У све три области оставио је веома вредне научне доприносе монографијама, чланцима и рефератима на научним скуповима, и стекао заслужени углед врсног познаваоца словенске књижевне и културне историје, као и међусловенских књижевних и културних веза, посебно руских и српских.

Будите први који ће написати рецензију “Антологија Пушкин”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.