Najlepši putopisi – komplet od 5 knjiga

Šifra proizvoda: AK08
Najlepši putopisi – komplet od 5 knjiga
:
Dimenzije: -
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 4.700,00 din.Cena sa popustom: 1.880,00 din.

Pet naslova koji proširuju znanje, koji vas mogu navesti na putovanje i oplemeniti.
Putovanje počinje sada!

Putovanja, putovanja, putovanja. Da li sa više znamo bolje? Ili sa manje maštamo više? Koliko je daleko – blizu nama? Koliko smo svi mi ustvari jedno?

Za vas smo odabrali pet knjiga koje na različite načine pripovedaju o bližim i daljim destinacijama, o predelima i gradovima, na lirski i naučni način. Ako ste se u danima izolacije zaželeli putovanja, vreme je da se ukrcate u književni brod, udobno se smestite, zaplovite i ponešto naučite.

Komplet sadrži sledeće naslove:

Puna cena kompleta: 4.700,00
Cena s popustom: 1.880,00
Putujte čitajući!


Koja reka nema izvor?, Miroslav Demak

Firenca, Peking, Pjongjang (da li ste znali da je u Pjongjangu najveći spomenik na svetu i da je to spomenik učenja „ču-če“?), Istambul, Ajvalik (saznaćete kako u islamu shvataju Šejtana), Otkud vikinzi u Aja Sofiji, Efes – najveće polje ostataka antičkog sveta (slavni književnik Prosper Merime zapisao je da je „u Efesu isto toliko spomenika koliko i u Rimu“), Bibulus iz Smirne (Etički paradoks) sigurno će vas zainteresovati kako je nastao ovaj zapis i šta znači:

Ako sam ti prijatelj,
više nismo prijatelji.
Ako ti nisam prijatelj,
Prijatelji smo i dalje.

Divan zapis o Sinanu Neimaru, („Tezkiret-ul Bunian“ je naslov memoara Neimara Sinana), jednom od najvećih graditelja svih vremena koji je u svojim memoarima sopstveno delo ocenio kao „zamalo pa nešto“. Biti skromniji se, verovatno, i ne može…
Rim, Hamamet, Rab, London, Bordo i vinogradi….
Uživajte i ponešto naučite.

Čudnovata platna – neispričane pričeMilan Pajević

Najveći kompliment nekom putopisu bi bio da čitalac odmah posle čitanja poželi da ode tamo negde. Ali, to ovde nije slučaj. Ovde ne poželite da odete – vi JESTE tamo. Čudnovata platna uspevaju da osetite miris, čujete šumove i muziku, vidite boje, osetite strukturu materijala, ugreje vas toplota vazduha, znate i koje je doba dana i sa kim ste.

Ovo nisu Andrićevi Znakovi pored puta koje smatra svojom Biblijom, ali su ovo ipak izistinska, čudnovata, a mogla bi biti i čarobna platna ako čitalac poželi da ih čita onako kako su napisana. Teško da knjiga može da ima veću ambiciju od te da vas zabavi, a uz to još i da naučite ponešto. Čudnovata platna to dovitljivo uspevaju. Ona nam nenametljivo, sa velikom lakoćom kao svež kroasan u pariskom bistrou (jednako mekano i mirisno), otkrivaju sloj po sloj: ima tu i ideologije, i činjenica do kojih se došlo ozbiljnim istraživačkim radom, i socioloških posmatranja, i psiholoških analiza… Bićete putnik, ali ne samo kroz prostore, već i kroz vreme, maštu, kulture, slike, svetove.

Finska – zemlja kalevala, jezera i sauna, Ljiljana Maletin Vojvodić

„Doživela sam prvomajsku svetkovinu u Turkuu, insomniju letnjih noći u zapadnoj Finskoj, ali i ledene dane pod snegom u Kareliji, nadomak ruske granice. S planinskih vrhova Kolija posmatrala sam isto ono jezero koje je, decenijama ranije, inspirisalo Sibelijusa. U Alajerviju sam, sedeći u biblioteci koju je projektovao znameniti Alvar Alto iznova iščitavala Kalevalu.

Moja slika o Fincima je ujedno i slika o zemlji iz koje potičem, jer različit način života u odnosu na onaj na koji sam bila navikla, naučili su me da sopstvenu zemlju i sebe samu posmatram na drugačiji način: u Finskoj sam počela da cenim prirodu i tradicionalne obrasce življenja. U njoj sam shvatila da je lepota u jednostavnosti i uzdržanosti. U Finskoj sam prvi put zaželela da pobegnem iz grada i započnem drugačiji život. Finska je u meni stvorila nov doživljaj prirode i sveta, koji sam poželela da podelim sa drugima.“

Norveška pričaLjiljana Maletin Vojvodić

Norveška priča je priča o Hiperboreji. I jednoj zemlji. O njenim fjordovima, šumama, jezerima i ljudima koji žive u njoj. O zemlji o kojoj možemo govoriti na različite načine. No, ima li iskrenijeg od onog kada literatura svedoči o njoj?

Norveška priča je slika Norveške kroz literaturu i fotografiju. Ona je jedna od mogućih predstava o Drugom. Drugačijem, norveškom, literarnom identitetu. Jer, ”onog časa kada se uputimo iz vlastite oaze u beskrajnu teritoriju drugog, snabdeveni različitostima koje su tek uzorci naših mogućnosti, mi smo se opredelili za helenizam, za princip sinteze, za kreaciju kao način života i doživljaj sveta” (Dragan Velikić).

Norveškoj priči se nalaze odabrani odlomci dela norveških pisaca objavljenih na srpskom jeziku.

Neobična geografija, Zoran Nikolić

Knjiga „NeoGeo ― Neobična geografija“ zamišljena je kao zbirka neuobičajenih i čudnih geografskih pojava. To mogu biti neobične granice, podeljeni i nepostojeći gradovi, nepostojeća ostrva i još mnogo toga.

Ova knjiga može biti zanimljiva dopuna svima onima koji, amaterski, profesionalno ili školski, izučavaju geografiju, kartografiju, politiku, istoriju i društvo. Knjiga je tako napisana da može da se čita na preskok, tako što bi svako mogao da nađe poneki zanimljiv tekst, a da ostale samo prelista.

Zoran Nikolić


Ljiljana Maletin-Vojvodić


Milan Pajević


Miroslav Demak

Budite prvi koji će napisati recenziju “Najlepši putopisi – komplet od 5 knjiga”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.