Најлепши путописи – комплет од 5 књига

Шифра производа: АК08
Најлепши путописи – комплет од 5 књига
:
Димензије: -
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 4.700,00 дин.Цена са попустом: 1.880,00 дин.

Пет наслова који проширују знање, који вас могу навести на путовање и оплеменити.
Путовање почиње сада!

Путовања, путовања, путовања. Да ли са више знамо боље? Или са мање маштамо више? Колико је далеко – близу нама? Колико смо сви ми уствари једно?

За вас смо одабрали пет књига које на различите начине приповедају о ближим и даљим дестинацијама, о пределима и градовима, на лирски и научни начин. Ако сте се у данима изолације зажелели путовања, време је да се укрцате у књижевни брод, удобно се сместите, запловите и понешто научите.

Комплет садржи следеће наслове:

Пуна цена комплета: 4.700,00
Цена с попустом: 1.880,00
Путујте читајући!


Која река нема извор?, Мирослав Демак

Фиренца, Пекинг, Пјонгјанг (да ли сте знали да је у Пјонгјангу највећи споменик на свету и да је то споменик учења „чу-че“?), Истамбул, Ајвалик (сазнаћете како у исламу схватају Шејтана), Откуд викинзи у Аја Софији, Ефес – највеће поље остатака античког света (славни књижевник Проспер Мериме записао је да је „у Ефесу исто толико споменика колико и у Риму“), Бибулус из Смирне (Етички парадокс) сигурно ће вас заинтересовати како је настао овај запис и шта значи:

Ако сам ти пријатељ,
више нисмо пријатељи.
Ако ти нисам пријатељ,
Пријатељи смо и даље.

Диван запис о Синану Неимару, („Тезкирет-ул Буниан“ је наслов мемоара Неимара Синана), једном од највећих градитеља свих времена који је у својим мемоарима сопствено дело оценио као „замало па нешто“. Бити скромнији се, вероватно, и не може…
Рим, Хамамет, Раб, Лондон, Бордо и виногради….
Уживајте и понешто научите.

Чудновата платна – неиспричане причеМилан Пајевић

Највећи комплимент неком путопису би био да читалац одмах после читања пожели да оде тамо негде. Али, то овде није случај. Овде не пожелите да одете – ви ЈЕСТЕ тамо. Чудновата платна успевају да осетите мирис, чујете шумове и музику, видите боје, осетите структуру материјала, угреје вас топлота ваздуха, знате и које је доба дана и са ким сте.

Ово нису Андрићеви Знакови поред пута које сматра својом Библијом, али су ово ипак изистинска, чудновата, а могла би бити и чаробна платна ако читалац пожели да их чита онако како су написана. Тешко да књига може да има већу амбицију од те да вас забави, а уз то још и да научите понешто. Чудновата платна то довитљиво успевају. Она нам ненаметљиво, са великом лакоћом као свеж кроасан у париском бистроу (једнако мекано и мирисно), откривају слој по слој: има ту и идеологије, и чињеница до којих се дошло озбиљним истраживачким радом, и социолошких посматрања, и психолошких анализа… Бићете путник, али не само кроз просторе, већ и кроз време, машту, културе, слике, светове.

Финска – земља калевала, језера и сауна, Љиљана Малетин Војводић

„Доживела сам првомајску светковину у Туркуу, инсомнију летњих ноћи у западној Финској, али и ледене дане под снегом у Карелији, надомак руске границе. С планинских врхова Колија посматрала сам исто оно језеро које је, деценијама раније, инспирисало Сибелијуса. У Алајервију сам, седећи у библиотеци коју је пројектовао знаменити Алвар Алто изнова ишчитавала Калевалу.

Моја слика о Финцима је уједно и слика о земљи из које потичем, јер различит начин живота у односу на онај на који сам била навикла, научили су ме да сопствену земљу и себе саму посматрам на другачији начин: у Финској сам почела да ценим природу и традиционалне обрасце живљења. У њој сам схватила да је лепота у једноставности и уздржаности. У Финској сам први пут зажелела да побегнем из града и започнем другачији живот. Финска је у мени створила нов доживљај природе и света, који сам пожелела да поделим са другима.“

Норвешка причаЉиљана Малетин Војводић

Норвешка прича је прича о Hiperboreji. И једној земљи. О њеним фјордовима, шумама, језерима и људима који живе у њој. О земљи о којој можемо говорити на различите начине. Но, има ли искренијег од оног када литература сведочи о њој?

Норвешка прича је слика Норвешке кроз литературу и фотографију. Она је једна од могућих представа о Другом. Другачијем, норвешком, литерарном идентитету. Јер, ”оног часа када се упутимо из властите оазе у бескрајну територију другог, снабдевени различитостима које су тек узорци наших могућности, ми смо се определили за хеленизам, за принцип синтезе, за креацију као начин живота и доживљај света” (Драган Великић).

У Норвешкој причи се налазе одабрани одломци дела норвешких писаца објављених на српском језику.

Необична географија, Зоран Николић

Књига „НеоГео ― Необична географија“ замишљена је као збирка неуобичајених и чудних географских појава. То могу бити необичне границе, подељени и непостојећи градови, непостојећа острва и још много тога.

Ова књига може бити занимљива допуна свима онима који, аматерски, професионално или школски, изучавају географију, картографију, политику, историју и друштво. Књига је тако написана да може да се чита на прескок, тако што би свако могао да нађе понеки занимљив текст, а да остале само прелиста.

Зоран Николић


Љиљана Малетин-Војводић


Милан Пајевић


Мирослав Демак

Будите први који ће написати рецензију “Најлепши путописи – комплет од 5 књига”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.