Ми и Косово и Метохија – комплет од 3 књиге

Шифра производа: АК07
Ми и Косово и Метохија – комплет од 3 књиге
:
Димензије: -
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 4.190,00 дин.Цена са попустом: 2.300,00 дин.

Сада, кад смо дочекали слободу кретања, подсетимо се да је наш народ на Косову и Метохији одавно у трајном карантину који ми једва да и опажамо.

Мислимо на њих!

Комплет садржи наслове:

Пуна цена комплета: 4.190 рсд
Цена комплета с попустом: 2.300 рсд


Дахијска времена на Косову и Метохији (1878–1899)

Хронолошки оквир књиге обухвата време од Берлинског конгреса 1878, до Хашке конференције 1899. У књизи је реч о животу Срба на Косову и Метохији и њиховој борби за опстанак. Храброст и страдања која су пратила ту борбу аутор је представио кроз обиље историјских извора. Исламизоване Арбанасе османске власти су истурале на браник очувања територијалног интегритета Османског царства. Њихови одреди борили су се у редовима турске војске или су као нерегуларна војска учествовали у гушењу буна и устанака хришћана у Турској кроз читав 19. век.

Семе зла посејано између два народа у раном 19. веку, клијало је и расло је брзо, крећући се ка истребљењу Срба са простора Османског царства. Циљ османске власти био је верска хомогенизација становништва. Док су султан и Порта користили Арбанасе као ударну силу против српског народа на Косову и Метохији, Аустроугарска је настојала да Призренску лигу и арбанашки национални покрет окрене против Србије и Црне Горе. Оне су по мишљењима бечких политичара биле главна препрека германском продору ка Солуну. Оснивањем Призренске а потом и Пећке лиге верска и етничка нетрпељивост Арбанаса према Србима добила је нов политички задатак – систематско истребљивање Срба које је на простору Косова и Метохије добило апокалиптичне размере.

Аутор је представио и изазове са којима се српска држава суочавала не би ли сачувала своје саплеменике у централним областима Старе Србије. Краљевина Србија није могла да остане равнодушна према судбини својих сународника на Косову и Метохији. Главни циљ њене политике сводио се на побољшање положаја српског народа.

Косовско питање 1974-1989

Ова књига написана је на основу обимне и до сада неистражене архивске грађе из Архива Југославије, Архива Србије, Истроијског архива Београда, Дипломатског архива Министарства спољних послова Републике Србије и више локалних архива. Посебну групу извора коришћених у раду чине мемоари, дневници и сећања учесника догађаја, али и штампа (Борба, Вечерње Новости, Политика, НИН…). Осим овога, за израду књиге коришћена је литература, углавном настала из пера публициста – наиме, историографских и на изворима заснованих истраживања нема много.

Циљ, постављен на почетку писања ове књиге, био је да се косовско питање расветли на основу извора и попуни белина на страницама историје овог још увек незавршеног процеса, замагљеног честом (зло)употебом историје у политичке циљеве.

БЕСТРАГОМ – репортаже

Изванредне, упечатљиве репортаже врсног и храброг новинара Михаила Меденице, човека који је испунио лични завет да оде на Кошаре и прође путем јуначких претходника (Кoшaрe, зaдњa вojнa пoштa српских jунaкa), да оде до Албаније и сеоске школе у којој су душмаснки, на живо, извадили срце српском дечаку (Крумa, гeoгрaфиja jeднoг злoчинa), да обиђе старца у Великој Хочи (Грoбoви су jeдинa живa истинa):

– Зoвeм сe Joвaн Mицић, рoђeн у Хoчи 1931. гoдинe, ту ћу и умрeт! Eвo, двaнaeстa je гoдинa кaкo нисaм изaшao из сeлa,
кaкo je живoт тих килoмeтaр узбрдo и килoмeтaр низбрдo…– скaмeнисмo сe нa стaрчeвe рeчи, нa плaчну бojу глaсa дoк гoвoри, кo дa тужи и oплaкуje живoг мртвaцa у сeби.
– Бaш никуд, стaринo? – питaм, брojeћи кaпљицe штo му дoбуjу прeд нoгoм, сa стрeхe.
– Никуд, синe. Вишe и нe знaм имa ли чeгa изa тe стoтинe кoрaкa, или свeт кaкaв сaм пoзнaвao вишe нe пoстojи. Нeмa ничeг дo црнилa гдe пoглeд oвих трoшних oчиjу прeстaje…

Књига која никога не оставља равнодушним!

Михаило Меденица


Петар Ристановић

Петар Ристановић је историчар, рођен 1985. у Подгорици. Детињство је провео у Ужицу где је завршио основну школу и гимназију. Основне и мастер академске студије историје је завршио на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду. На истом факултету је у децембру 2018. године одбранио докторску дисертацију „Српска интелектуална елита и косовско питање 1974–1989”. Добитник је награде „Гаврило Принцип”, издавачких кућа „Просвета” и „Принцип”, за најбољу докторску дисертацију одбрањену у Србији током 2018. године из области националне историје. Од фебруара 2011. запослен је на пројекту „Материјална и духовна култура Косова и Метохије” Института за српску културу Приштина – Лепосавић. Аутор је више научних радова објављених у Србији и иностранству и учесник више међународних и националних научних конференција.


Славиша Недељковић

Будите први који ће написати рецензију “Ми и Косово и Метохија – комплет од 3 књиге”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.